„Adevărul“ într-o nouă formulă, ziarul complet. Vezi aici cum sunt tipărite primele exemplare din „Adevărul de Transilvania“ şi „Adevărul de Cluj-Napoca“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de mâine, 27 iunie, ziarul „Adevărul" va apărea în 64 de pagini, de luni până vineri, la preţul de 1,9 lei. „Adevărul" devine, astfel, primul ziar complet din România, cu 48 de pagini conţinând informaţii naţionale şi cu 16 pagini cu conţinut local.

Primele exemplare ale ediţiilor „Adevărul de Transilvania" şi „Adevărul de Cluj-Napoca" au văzut lumina tiparului în această seară, la tipografia Garamond din Cluj.


Tehnoredactorii pregătesc şi trimit paginile în tipografie.

image

Tipograful Sandor Cseke (39 de ani) a explicat, în câteva cuvinte, modul în care se tipăreşte, practic, un ziar. „Noi transpunem paginile primite în format PDF pe nişte plăci offset. Aceste plăci sunt stratificate: un suport de aluminiu, tratat electric, peste care se aplică un strat de polimeri", a arătat tipograful.


Tipograful Sandor Cseke explică modul în care se tipăreşte ziarul.

Placa este montată pe cilindru, după care intră în contact cu apa şi abia după aceea intră la rola de cerneală. „Pe urmă, se imprimă pe un cauciuc şi, la final, pe hârtie. Practic, ziarul vede lumina tiparului prin aceste plăci şi patru culori", a mai spus Sandor Cseke.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite