Adela Cristolovean îi învaţă pe clujeni japoneza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adela Cristolovean
Adela Cristolovean

Adela Cristolovean este instructor principal de limba japoneză, la Centrul de Artă şi Cultură Japoneză din Cluj, coordonând şi câteva din proiectele acestuia. Până acum, câteva zeci de clujeni au ales să înceapă studiul japonezei alături de Adela.

Când s-a înscris la Facultatea de Litere, Adela Cristolovean, avea de ales între norvegiană, finlandeză, rusă sau japoneză, însă a ales-o pe cea din urmă, chiar dacă era conştientă de dificultatea găsirii unui loc de muncă în domeniu, în ţară, după terminarea studiilor. A urmat ulterior un adevărat „chin”, după cum mărturiseşte.

Ore în şir de studiu al unor semne pe care le considera hieroglifice, fiind chiar la un pas de a renunţa şi de a se transfera la o altă specialitate. În doar două săptămâni a fost nevoită să înveţe unul din cele patru alfabete ale japonezei, care conţine 46 de semne fiecare.

„A fost teribil de greu. În doar două săptămâni trebuia practic să reţii desene. Un semn îl făceam de zece ori pe zi, timp de aproximativ două ore, ca într-un final să reuşesc să-l învăţ. Nu neg că am vrut să renunţ şi nu doar eu, ci mulţi alţi colegi, însă ni s-a spus că nu e posibil. Acum sunt extrem de fericită că am continuat”, a mărturisit Adela Cristolovean.

Din 45 au rezistat 12

De altfel, din cei 45 de studenţi care au ales să studieze limba japoneză, doar 12 au reuşit să-şi finalizeze studiile în domeniu. Chiar dacă iniţial a dorit să renunţe la studiul japonezei, ulterior a făcut o adevărată pasiune pentru acesta, găsindu-şi relativ uşor un loc de muncă după terminarea facultăţii, chiar dacă locurile sunt limitate în ţară.

Din octombrie 2008 Adela Cristolovean este instructor principal de limba japoneză, în cadrul Centrului de Artă şi Cultură Japoneză din Cluj, coordonând şi câteva din proiectele acestuia. Până acum, câteva zeci de clujeni au ales să înceapă studiul japonezei alături de Adela, chiar dacă pentru a dobândi un nivel intermediar sunt nevoie de aproximativ trei ani de studiu intens, spune tânăra.

„Unii vor să plece în Japonia sau sunt pasionaţi de cultura japoneză, şi atunci îşi doresc să înveţe cuvinte elementare.  Sunt foarte interesaţi, dar la primele cursuri văd pe feţele lor surprinderea”, a declarat Adela Cristolovean.

Arte tradiţionale japoneze

Chiar dacă în timpul facultăţii nu a reuşit să viziteze Japonia, Adela şi-a văzut visul cu ochii în octombrie anul trecut, când a experimentat unul din proiectele pe care le coordonează la Cluj, „Home stay”, prin care clujenii pot petrece maxim o lună alături de o familie japoneză.

Printre proiectele pe care tânăra le gestionează se numără şi cursurile de origami, cele de gătit sushi sau cele de ikebana, arta tadiţională a aranjării florilor. Acestea din urmă este susţinut de o artistă japonează şi va avea loc duminică, începând cu ora 14.00, la sediul centrului.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce te-a impresionat în Japonia?
Ordinea, curăţenia şi amabilitatea japonezilor. Chiar dacă Tokio este o metropolă şi e extrem de aglomerat, este o ordine cum rar întâlneşti. Mi-a plăcut că, deşi se construieşte într-una, ţin foarte mult la spaţiile verzi.

Ai reuşit să te obişnuieşti cu stilul culinar al acestora?
Ţin minte că mi s-a servit la un moment dat o caracatiţă, care, deţi arăta foarte bine, nu am reuşit s-o mănânc. În schimb, la un restaurant m-a uimut în mod plăcut când ni s-a adus carne de vită crudă, pe care noi am prăjit-o pe un cuptor mic, care se afla pe mijlocul mesei.

Profil:
Nascută la 21.09.1986, Topliţa
Studii: Licenţiată în engleză-japoneză
Starea civilă: Necăsătorită


Ce-i place: „Îmi place mult să călătoresc şi să imortalizez locurile pe care le vizitez. Prefer însă să fotografiez aspecte mai puţin vizibile sau obiţnuite. Îmi place să servesc sushi, însă nu ştiu încă să-l şi prepar ”

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii răutăcioşi şi falşi. De asemenea, nu-mi place să mă aflu în situaţii nesigure, incerte. Însă când sunt pusă în asemenea situaţii, îmi pastrez calmul şi încerc să găsesc soluţii”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite