Psihologia şi studiile de securitate, cele mai căutate specializări la facultăţile din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un număr de 637 de absolvenţi au concurat pentru 60 de locuri bugetate la Psihologie (foto: adevarul)
Un număr de 637 de absolvenţi au concurat pentru 60 de locuri bugetate la Psihologie (foto: adevarul)

Psihologia (10 candidaţi pe un loc), studiile de securitate (8 candidaţi pe un loc) sau tehnica dentară (7 candidaţi pe un loc) sunt specializările care au înregistat cea mai mare concurenţă la facultăţi. Specialiştii în resurse umane susţin că pe piaţa muncii nu exista cerere pentru asemenea profesii.

Psihologia, linia română, a fost cea mai căutată specializare la facultăţile din Cluj, la admiterea de anul acesta. Specializarea, din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei (de la Universitatea Babeş-Bolyai - UBB) a înregistrat o concurenţă de 10,61 de candidaţi pe un loc bugetat. Un număr de 637 de absolvenţi au concurat pentru 60 de locuri bugetate. Totuşi, cei înscrişi au mai avut la dispoziţie 180 de locuri cu taxă. Concurenţa se menţine ridicată, la fel ca anul trecut, când s-au înscris aproape 11 candidaţi pe un loc bugetat.

Specializare pentru spioni
Pe locul II al topului s-a clasat specializarea Studii de Securitate din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie (UBB) – cu 8,3 candidaţi pe un loc bugetat. Nu mai puţin de 249 de persoane s-au înscris pentru 30 de locuri bugetate. Totuşi, cei interesaţi mai au la dispoziţie 116 locuri cu taxă. Şi anul trecut concurenţa s-a ridicat la 8,6 candidaţi pe un loc bugetat.
Specialitatea „Studii de Securitate“ a fost inclusă în programa UBB în 2009. „Programul este mai mult decât necesar. În primul rând, crearea şi susţinerea noii profesii, prezentă în nomenclatorul de funcţii din România - cea de manager şi negociator de securitate - este o provocare şi o oportunitate pentru Facultatea de Istorie şi Filosofie“, se arată pe siteul instituţiei. Tot aici sunt enumerate şi câteva profesii la care se poate accede în urma absolvirii specializării: consultant de securitate, organizator relaţii, referent relaţii externe; consilier organizaţie politică, editorialist, comentator publicist, consilier instituţii publice sau consilier parlamentar. Pe locul III s-a clasat specializarea Tehnică dentară de la Facultatea de Medicină Dentară (Universitatea de Medicină şi Farmacie) cu o concurenţă de 7,26 de candidaţi pe un loc bugetat. Un număr de 218 înscrişi au intrat în competiţie pentru 30 de locuri bugetate. Mai sunt disponibile 16 locuri cu taxă. Această specializare este cea mai căutată din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie.

Job lejer, cu bani mulţi
Monica Ion, manager în cadrul agenţiei Psihoselect, a declarat pentru „Adevărul" că specializările cele mai căutate de absolvenţi nu coincid cu topul celor mai căutate slujbe. „Cele mai multe oferte de slujbe le avem pe comercial-vânzări, IT, producţie şi în domeniul financiar-contabil. Observ că specializările căutate pregătesc pentru slujbe destul de confortabile, care se desfăşoară în medii plăcute, unde se lucrează cu oamenii, şi banii vin relativ uşor. E, orecum, o iluzie. De exemplu, cei care termină Psihologia visează că vor deveni terapeuţi de succes cu cabinete proprii, însă realitatea este alta. Pentru a avea succes trebuie să-ţi faci un nume şi asta nu înveţi la facultate", a detaliat specialista. Monica Ion a explicat concurenţa mare la Psihologie: „Este o modă cu Psihologia. Aşa cum era înainte moda cu medicina, acum e cu psihologia. Observăm o mare deschidere faţă de latura aceasta mai soft a existenţei.“ Ea a concluzionat că înainte de a-şi alege facultatea, absolvenţii trebuie să analizeze ce le-ar plăcea să facă şi ce abilităţi au.

Paralel cu piaţa muncii
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Daniel Don, a arătat că la nivel de studii superioare se caută ingineri, informaticieni şi economişti. „La Psihologie este enorm de mare concurenţă. Trebuie să ne gândim unde ar putea lucra aceştia. La departamentele de resurse umane în cadrul marilor companii sunt foarte puţine oferte. Firmele de recrutare sunt foarte puţine, circa 30 de la nivelul judeţului, cu o medie de 5 angajaţi pe firmă. La  stat  nu se angajează cu aceste specializări. Nu regăsesc specialitatea studii de securitate pe piaţa muncii. La tehnică dentară e posibil să fie cerere. Se poate execita şi afară şi există multe cabinete stomatologice“, a susţinut directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, Daniel Don

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite