VIDEO A treia zi de mitinguri. Clujenii au cerut demisia preşedintelui Băsescu. Protestele s-au încheiat în jurul orei 20.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujenii au ieşit şi azi, pentru a treia oară, în Piaţa Unirii în semn de solidaritate cu gestul lui Raed Arafat şi ca să protesteze împotriva prostiei şi analfabetismului existente în unele instituţii ale ţării.  

Update 20.18 Protestarii clujeni şi-au strâns pancartele şi au plecat spre case. Acţiunile lor s-au încheiat fără incidente. „Vom reveni mâine, la ora 19.00, la proteste. În această seara am ieşit fiindcă ne pot face proşti în faţă şi noi nu reacţionăm. Nu e normal. Trebuie să luăm atitudine“, spune Tudor Gădălean, 18 ani, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „George Coşbuc“ din Cluj-Napoca.

image

Aproape două sute de studenţi clujeni s-au alăturat protestatarilor

Un alt protestatar, Mirel Crişan, un electromecanic din Cluj, în vârstă de 38 de ani, spune că se aştepta să fie mai mulţi oameni în stradă. „Nu cred că oraşul acesta are doar 500 de patrioţi. Pe toţi ne doare sistemul sanitar. Nu e suficient că atunci când merg la medic trebuie să plătesc deşi sunt cu asigurările medicale la zi, acum vor să ne ia şi urgenţele?“, spune clujeanul care era însoţit la protest şi de fiul său de şase ani.

Update 19.35 În jur de 200 de studenţi au ieşit din căminele din Complexul Hasdeu şi au mărşăluit pe Calea Moţilor, strada Memorandumului, după care s-au oprit în Piaţa Unirii unde s-au întâlnit cu celălalt grup de protestari. Când au ajuns în Piaţa Unirii au cântat imnul naţional. În plus, ei au scandat lozinci prin care cereau demisia preşedintului României, spunând că locul lui Traian Băsescu este la Gherla, lângă Apostu. „Bucureştiule, nu uita, Clujul e de partea ta!“, „Jandarmeria apără hoţia“, „Păcat de sângele vărsat!“, „România, stat poliţienesc“, „Băsescu, Băsescu, mai rău ca Ceauşescu!“, „România, trezeşte-te!, „Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!“ s-a mai auzit din partea studenţilor.

„Am ieşit să ne spunem drepturile, nu ne place cum merg lucrurile în ţară, am ieşit ca să schimbăm ceva. Sperăm să şi reuşim“, spune Ionuţ Cojocaru, 22 de ani, student la UAD.

UPDATE 18.09  S-au strâns peste 500 de protestatari care din Piaţa Unirii au mărşăluit scandând spre sediul Prefecturii, apoi pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, pe strada Memorandumului, la sediul Primăriei Cluj-Napoca, iar acum se află în faţa Casei de Cultură a Studenţilor.

UPDATE 16.43  Clujenii s-au mutat din nou în Piaţa Unirii, mărşăluind din Piaţa Avram Iancu. Ei aşteaptă să vină un reprezentant din partea autorităţilor locale să ia act de lista lor de revendicări. Purtătorul de cuvânt al jandarmilor clujeni spune că numărul protestatarilor depăşeşte cifra 300.

UPDATE 14.45 Protestatarii s-au mutat în urmă cu o oră în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca, iar numărul lor s-au înmulţit, depăşind suta. Ei au formulat şi o listă de revendicări, prima cerere fiind demisia preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit acelei liste, clujenii mai cer demisia Guvernului şi un sistem sanitar bun.

Protestatar clujean: „Eşti român? Ieşi afară! Nu sta în casă, acolo doar frigul te aşteaptă!“

Aproape o sută de clujeni de toate vârstele au ieşit şi azi din case, pentru a treia oară, ca să protesteze, prin lozinci, împotriva a ceea ce se întâmplă în ţară. Ei sunt nemulţumiţi de ultimele discursuri ale preşedintelui Traian Băsescu şi de faptul că în ţară lucrurile nu merg spre bine. „Nu vedeţi că toate instituţiile statului sunt sub nivelul prostiei şi analfabetismului. De ce vrea Băsescu să distrugă SMURD-ul?  E un sistem care şi-a dovedit eficienţa. Nu e corect!", afirmă Tiberiu Kovacs, avocat.

„Am venit aici să spunem lucrurilor pe nume. Avem oameni politici care rostesc discursuri incoerente. Zilele trecute declara preşedintele că retrage proiectul legii sănătăţii. Cum îl retrage? El, ca preşedinte nu poate! Noi, românii, ca popor, nu suntem stupizi. Trebuie să ne învăţăm să protestăm paşnic", crede un alt protestatar, Lucian Cozma.

image

Imagini de la protestul din Piaţa Unirii

Clujenii au scandat lozinci care de care mai colorate prin care au cerut şi demisia preşedintelui - „Băsescu, demisia!", „Jos Guvernul!", „Jos cu dictatorul!", „Clujul nu e PD-L", „Ală micu şi cu chioru au înfometat poporul", „Noi de aicea nu plecăm acasă până nu ne rezonăm sănătatea noastră!", „Băsescu nu uita, Gherla este casa ta!", „Nu vrem aur, nu vrem bani, ci doar lideri mai umani“, „Băsescu egal Bercea Mondial“, „România, trezeşte-te!“, „Clujule, trezeşte-te!“.

Relu Fenechiu, şeful liberalilor ieşeni, la mitingul anti-Băsescu de la Iaşi

Despre Raed Arafat, protestatarii au afirmat că e un „erou adevărat" şi „mai bărbat decât hoţii ce ne-au furat". La protest au fost prezenţi şi manifestanţi Pro-Roşia Montană. „Sănătatea e ceva de care toţi depindem", afirmă Oana Moisil de la radio UBB, simpatizant Roşia Montană. Clujenii au fluturat steaguri tricolore şi au scandat lozinci ce aduceau aminte de Revoluţia din 1989.

Un alt protest similar e programat azi, de la ora 16.00, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca. Mişcări asemănătoare vor avea loc şi săptămâna viitoare.

De faţă au fost şi jandarmii. Însă cum acest protest nu a fost unul anunţat din timp, purtătorul de cuvânt al jandarmilor clujeni, Mariana Tecar, spune că protestatarii s-ar putea alege cu amenzi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite