Fiul pilotului erou a desenat accidentul tatălui său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pilotul-erou a fost condus pe ultimul drum de colegii care i-au fost alături în zecile de misiuni la care a participat. FOTO: T.C.
Pilotul-erou a fost condus pe ultimul drum de colegii care i-au fost alături în zecile de misiuni la care a participat. FOTO: T.C.

Mii de persoane i-au adus, ieri, un ultim omagiu căpitan-comandorului Laurenţiu-Nicolae Chiriţă, mort în accidentul aviatic de luni. Patru avioane militare americane au survolat cerul la înmormântarea lui Laurenţiu-Nicolae Chiriţă, unul dintre cei mai buni piloţi militari ai României. Dintr-un elicopter, peste cortegiul funerar şi mormântul eroului au fost aruncate garoafe.

Căpitan-comandorul Laurenţiu-Nicolae Chiriţă, unul dintre piloţii MiG-ului 21 LanceR, prăbuşit, luni, în apropiere de Cîmpia Turzii, a fost condus condus, ieri, pe ultimul drum de soţie, copilul în vârstă de şapte ani, camarazi, dar şi de peste o mie de clujeni care au venit să-i aducă un ultim omagiu celui care a fost unul dintre cei mai buni piloţi ai României.

Ceremonia religioasă, oficiată de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, Vasile Someşanul, a debutat la ora 14.00, în faţa Bisericii Ortodoxe „Învierea Domnului“ din Câmpia Turzii, de îndată ce la faţa locului a ajuns şi ministrul Apărării Naţionale, generalul Gabriel Oprea, însoţit de şeful de Stat Major General al Armatei, amiralul Gheorghe Marin, şi alţi oficiali.

Alături de aceştia, la ceremonie au asistat câteva sute de militari români din cadrul tuturor structurilor Armatei, dar şi o parte din militarii americani prezenţi la Baza Aeriană 71 Cîmpia Turzii pentru exerciţiul româno-american Golden Lance. „Cu sufletul, toată armata română se află la această înmormântare“, a declarat unul din soldaţii prezenţi la ceremonia funerară.

Soţia - monument al durerii

Claudia Chiriţă, soţia pilotului, împreună cu fiul în vârstă de şapte ani, au stat în permanenţă lângă sicriu, ea fiind consolată de rude şi şefii armatei. Aceasta s-a abţinut cu greu să nu plângă, copilul fiind cel care îi insufla forţa necesară. De altfel, Claudia Chiriţă şi-a mângâiat mereu fiul, îmbrăcat cu o geacă de pilot american. „E greu să găsească cineva grai şi cuvinte pentru a vă aduce mângâierea dumneavoastră, dar şi vouă, cadre militare de elită ale Armatei Române. Din acest corp de elită s-a desprins o stea“, a spus PS Vasile Someşanul.

Înmormântare Laurenţiu Chiriţă. FOTO: T.C.

Comandantul Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii, generalul de flotilă Laurian Anastasof, a prezentat întreaga carieră a pilotului. „În 1970 se năştea la Braşov, cel care urma să devină «Kiru». Împreună cu «Bicher» (Sorin Avram, al doilea pilot mort în accidentul de luni - n.r.) a terminat Colegiul Militar «Mihai Viteazu» din Alba Iulia, cel cu care şi-a petrecut ultimele secunde atunci când a spus «Prezent!» escadrilei din ceruri. Îi mulţumesc lui Laurenţiu Chiriţă, căzut la datorie“, a spus generalul.

Omagiu al colegilor americani


După oficierea slujbei religioase de la Cimitirul Eroilor din Câmpia Turzii, patru avioane de tipul F-15C aparţinând forţelor aeriene americane au survolat cerul la o înălţime mică, iar în dreptul cimitirului unul dintre acestea s-a ridicat brusc spre cer. În acel moment puţini au fost cei care şi-au putut stăpâni lacrimile. Au urmat salve de foc ale Gărzii de Onoare, urmate de apariţia unui elicopter din care s-au aruncat garoafe peste cimitir.
Ministrul a preluat steagul în care a fost învelit sicriul militarului, capela, distincţiile şi poza acestuia, predându-le soţiei.

„Suntem aici pentru a-i aduce un ultim omagiu acestui pilot. Nu l-am cunoscut, însă când moare un aviator e o durere pentru fiecare dintre noi“, a declarat Mark Fogel, pilot american. „Avem un respect deosebit pentru piloţi. Locuim aici şi îi auzim mereu. Îi privim cu mare simpatie şi îi considerăm parte a familiei noastre“, a spus şi Ioan Stoica, unul dintre clujenii prezenţi la înmormântare.

În timpul ceremonialului funerar a fost citit şi ordinul Ministrului Apărării prin care soţia pilotului, Claudia Chiriţă, este înaintată în gradul de plutonier adjutant şi funcţia de operator al controlului de trafic aerian a Flotilei 71 Aeriene Câmpia Turzii.



Fiul eroului a desenat accidentul

La finalul ceremoniei, băieţelul i-a arătat ministrului Oprea un desen în care a ilustrat momentul accidentului. În partea de sus a desenar o casă şi albastrul cerului, iar jos a desenat peisajul Cheilor Turzii, aproape de care se vedea un avion în cădere. „I love you“ (Te iubesc) şi „I never forget you“ (Nu te voi uita niciodată) au fost textele care au însoţit desenul.

Accident aviatic

Căpitanul comandor Laurenţiu-Nicolae Chiriţă (Kiru) şi locotenent comandorul Sorin Avram (Bicher) au murit luni, ca urmare a prăbuşirii avionului de vânătoare de tip MiG 21 Lancer, cel mai probabil din cauza unei defecţiuni tehnice la motor. Cei doi piloţi executau o misiune de verificare meteo. Cauzele oficiale ale accidentului vor fi cunoscute săptămâna viitoare.

Înmormântare Laurenţiu Chiriţă. FOTO: T.C.
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite