A murit ultimul urmaş al partizanului anticomunist Teodor Şuşman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Şuşman
Traian Şuşman

Traian Şuşman, ultimul fiu al soţilor Teodor şi Catrina Şuşman din Răchiţele a decedat ieri, 17 octombrie 2010, la ora patru dimineaţa. Înmormântarea lui Traian Şuşman va avea loc marţi, la Iaşi.

Împreună cu fraţii săi, Teodor şi Avisalon, Traian Şuşman a făcut parte din gruparea anticomunistă condusă de către părintele lor, Teodor Şuşman senior, care a fost una dintre cele mai importante grupări de partizani care a activat în zona Munţilor Vlădeasa, din Apuseni, în perioada 1948- 1958.

În 16 decembrie 1948, în timp ce se afla împreună cu tatăl şi fraţii săi la o cabană din zona Padiş, în Munţii Bihorului, au fost surprinşi de o unitate de Securitate, care a deschis focul.

"Fără ripostă, toţi partizanii au reuşit să dispară în pădure, însă Traian Şuşman a fost capturat. După ce a fost identificat, a urmat arestarea şi încarcerarea în arestul Securităţii din Cluj. Aici a urmat o lungă anchetă însoţită de bătăi, iar în urma acestor tratamente Traian Şuşman a rămas cu infirmităţi fizice pentru toată viaţa", se arată într-un comunicat emis de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România.

A fost eliberat la 20 iulie 1954. S-a căsătorit ulterior la Iaşi, dar în satul natal, Răchiţele, nu s-a mai întors decât după anul 1990. Înmormântarea lui Traian Şuşman va avea loc marţi, la Iaşi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite