A murit Mircea Dimitrie Raţiu, turdeanul cu şase patente de invenţii şi inovaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Dimitrie Raţiu, fratele lui Ion Raţiu, a trecut la cele veşnice vineri, 2 septembrie, la Turda. Acesta a fost de profesie inginer, iar de numele său se leagă numeroase invenţii şi teste de siguranţa reactoarelor nucleare la cutremur.

Mircea Dimitrie Raţiu (11 octombrie 1923, Turda - 2 septembrie 2011, Turda) a trecut la cele veşnice vineri, 2 septembrie. A lăsat în urmă invenţii, numele său fiind un reper pe plan mondial în inginerie. Acesta a lucrat ca inginer trei decenii în România, respectiv 25 de ani în SUA. A efectuat diverse testări mecanice de rezistenţă şi a colaborat cu firme străine. În 1983 testează siguranţa reactoarelor nucleare la cutremur. A fost fratele lui Ion Raţiu şi fiul primului prefect român al Turzii.

În SUA pleacă în 1978, unde îşi continuă activitatea, iar în 2003 primeşte diploma de excelenţă din partea Biroului Român de Metrologie. În America a lucrat până la pensionare pentru echipamente nucleare la marile întreprinderi Transnuclear west, Fermont, California, Calcet Company, San Leandro, California, Duke Engineering Service, San Ramon-California, ca specialist tehnic în consultanţă.

A publicat numeroase studii de specialitate în ţări ca SUA, Germania, Franţa, Ungaria, Rusia, Elveţia şi România. Devine membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

În SUA este foarte activ în rândul comunităţii de români. Are patente de invenţii înregistrate în România pentru: aparat cu încărcare automată pentru etalonarea plăcuţelor de duritate, manometru etalon cu cilindru rotativ şi greutăţi aplicate pe piston, superdurimetru Vickers, calibrator pentru extensometru mecanic, echipament pentru etalonarea traductorilor extensometrici rezistivi, maşină de reproducere a forţelor de încărcare directă, succesivă, progresistă etc.

Politehnica din Timişoara publică încă lucrări ale turdeanului, iar în nr. 3/2003 a BID-ISIM s-a editat un întreg material dedicat lui Mircea Dimitrie Raţiu sub genericul „Aniversare", cu titlul „Activitatea ştiinţifică şi tehnică a Prof. Mircea Raţiu", iar în acest an Editura Mirton din Timişoara şi Politehnica timişoreană îi publică un nou volum de specialitate în rezistenţei materialelor.

S-a întors în Turda natală în 2007, împreună cu soţia.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite