O clujeancă va trece iarna în frig. S-a debranşat de la căldură, pentru că nu are bani de facturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Fiscutean (78 de ani) a renunţat la căldură pentru că pensia e foarte mică şi nu-i ajunge.
Maria Fiscutean (78 de ani) a renunţat la căldură pentru că pensia e foarte mică şi nu-i ajunge.

Maria Fiscutean îşi trăieşte bătrâneţile singură, în frig, fără televizor sau urmaşi care să-i poarte de grijă. Are o pensie de 560 de lei şi s-a debranşat de la căldură pentru că nu-i ajung banii.

Maria Fiscutean are 78 de ani şi niciun urmaş. Locuieşte în cartieru clujean Mănăştur, pe strada Primăverii. Nu a fost căsătorită şi singurul ajutor îl primeşte de la un nepot. Şi-a plătit întotdeauna cheltuielile la timp, dar anul acesta nu a avut de ales şi s-a debranşat de la încălzire. Nu are nici centrală, iar singura sursă de încălzire e un calorifer electric.

„Eu nu mai am căldură fiindcă toată lumea şi-a pus centrală, iar eu am rămas singură. Dacă mi-ar da căldură, nu-mi ajunge pensia ca să plătesc. Atunci ce să mă fac, nici de pâine n-aş avea bani", poveşteşte octogenara. Din pensia de 560 de lei, Maria Fiscutean îşi plăteşte facturile şi se încălzeşte cu ajutorul unui calorifer electric. „Mă încălzesc de la curent, nepoata mea mi-a adus. Dacă nu-mi aducea nepoata caloriferul ăsta rămâneam în frig", spune pensionara.

În voia sorţii după o viaţă de muncă

Femeia a venit din Cluj din comuna Silivaşu de Câmpie şi povesteşte că nu a fost niciodată căsătorită. De-a lungul vieţii a lucrat pe unde a putut şi spune că pentru că a avut numai flotant a pierdut multe oportunităţi. „Am lucrat la un apozar, pe urmă la spălătoria unui liceu. Apoi am fost infirimieră la Medicală II, iar pe urmă am fost la sala de operaţii. Am lucrat unde s-a putut, că mult timp am avut numai flotant", adaugă Maria Fiscutean. Acum spune că se descurcă foarte greu, dar nu-şi doreşte decât sănătate.

„Cu izolaţia asta la bloc am dat două milioane de lei vechi, acuma la cheltuieli tot milioane peste milioane, că-s mari. De-asta sunt aşa şi cu încălzirea, până acum plăteam şi câte trei milioane de lei, acuma urma să plătesc aproape dublu". În situaţia ei mai sunt cel puţin zece familii, doar pe strada Primăverii din cartierul Mănăştur.

„Au scăzut veniturile, nu-şi mai permit oamenii să plătească facturile şi în zona noastră sunt vreo 10 - 15 familii care nu mai sunt nici la sistemul public de termoficare şi nici nu şi-au pus centrală. Asta-i viaţa, n-avem ce face", explică Vasile Maxim, administratorul blocului.

Bătrâneţe, haine grele


După o viaţă chinuită, clujeanca îşi petrece bătrâneţile cum poate. În urmă cu un an, Maria Fiscutean a avut şi un atac vascular cerebral şi a rămas cu urmări. „Mă pregăteam să mă duc la biserică şi am ameţit, nu ştiam nici pe ce lume sunt. Cumva cu mare greu mi-am revenit şi am vrut să mă duc să stau lângă pat. Am căzut jos şi jos am rămas câteva zile, până au venit pompierii.

Vecinii i-au anunţat pe ei şi poliţia şi au venit să mă ajute", îşi aminteşte Maria Fiscutean. De atunci, nepoţii unei surori o vizitează de două ori pe săptămână şi îi duc de mâncare. „Mă descurc cum pot, nu cum vreau", adaugă femeia. Resemnată, aceasta îşi petrece toată ziua singură, fără să aibă măcar un televizor.

„Banii ăştia-s puţini şi toate-s scumpe. Cablul trebuie plătit şi mai bine m-am lipsit de toate. Sănătate să îmi dea Dumnezeu, să pot să umblu. Bine că mă pot ridica din pat şi mă pot îmbrăca, acuma nu vreau decât să pot umbla ca oamenii, să mă duc şi eu până la biserică", conchide Maria Fiscutean.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite