A luat 9 la titularizare, dar se gândeşte să renunţe definitiv la învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele examenului de titularizare i-au dezamăgit pe mulţi dintre dascălii clujeni. Atât pe cei care au luat note mari cât şi pe cei cu note mici. Nemulţumiţi, mulţi dintre profesori deja se gândesc să-şi caute un nou loc de muncă şi să renunţe de tot la catedră.

Anca Ioana Rizzoli este profesoară de limba engleză de 8 ani de zile. Anul acesta, la examenul de titularizare, a obţinut nota 9, a doua pe judeţ la disciplina ei. Dezamăgirea, spune ea, este cu atât mai mare cu cât nota nu o ajută cu mare lucru.  În anii anteriori, la fiecare examen susţinut a luat peste 9.  Cu toate acestea, nu este încă titulară. Şi asta pentru că lipsesc posturile, spune  Anca. Ultimul liceu unde a predat ca suplinitor a fost Colegiul Tehnic de Construcţii „Anghel Saligny" din Cluj-Napoca.

„ Cu fiecare an ce trece am sentimentul inutilităţii acestui examen. Nu este adevărat că profesorii nu reuşesc să se titularizeze pentru că nu sunt în stare să ia un 7. Anul acesta, de exemplu, nu a existat nici un post titularizabil", a explicat profesoara. Cel mai probabil, până în toamnă îşi va căuta un nou loc de muncă. Nu ar refuza nici măcar un post de secretară. „Am început deja să îmi caut alt loc de muncă. Nu am temerea că nu pot să fac şi altceva. Am mai fost secretară în trecut şi nu exclud posibilitatea de a fi din nou. O altă variantă ar fi să mă apuc de traduceri. Nu aş vrea să renunţ la învăţământ. Eu merg la serviciu de plăcere. Iubesc copiii şi profesia. Din păcate, nu îmi ajung banii să mă  întreţin", a precizat Anca Ioana Rizzoli. După 8 ani în învăţământ, profesoara are un salariu de doar 800 de lei.

Prea multe subiecte

Examenul din acest an, spune profesoara de 35 de ani, a ridicat probleme în primul rând prin numărul prea mare de subiecte care trebuiau tratate în doar patru ore. „A fost foarte mult de scris pentru timpul alocat examenului. Am scris opt pagini. Subiectele mi s-au părut rupte de realitatea de la clasă. Trebuia adaptată programa. Plus că la gramatică există abordări diferite între abordările de la nivel naţional şi cea de la Cluj", a explicat Anca Ioana Rizzoli.

Anul acesta, spune profesoara, nu va depune contestaţii. Nu există miză. „ Nu aş avea nimic de câştigat. Am depus în alţi ani, când am avut 9,20 şi în faţa mea mai era un candidat cu 9,30. Exista pe atunci un singur post titularizabil", a precizat profesoara.

Dau vina pe modul de corectare

Rezultatele la Educaţie Fizică şi Sport de anul acesta au fost printre cele mai slabe la nivel naţional. La fel şi în Cluj. Dintr-un total de 40 de candidaţi, 29 au luat note sub 5.

Olimpiu Bal luat nota 5,8 la titularizare, la diciplina Educaţie Fizică şi Sport. Predă de trei ani. Ultima dată a fost suplinitor la Şcoala din Sânnicoară. La celelalte examene susţinute a obţinut note de 7,20, respectiv 7,25. „Este primul an în care obţin o notă atât de mică. Nu voi face contestaţie. Ăsta este nivelul. Notele au fost foarte mici anul acesta. Cred că depinde foarte mult de cine corectează. Este imposibil să obţii note mai mari şi dintr-o dată, după trei ani de predat , să iei cu aproape două puncte mai puţin.  Mai sunt şi alte locuri de muncă", explică profesorul.

Notă mai mică de trei

George-Ioan Foriş este la primul examen de titularizare din viaţa sa şi a luat doar 2,90 la Educaţie Fizică şi Sport. Rezultatul este mult sub aşteptări, spune tânărul. „M-am pregătit trei săptămâni pentru acest examen. Plus cunoştinţele din timpul facultăţii. Subiectele propuse şi bibliografia au fost destul de vaste, unii autori se şi contraziceau, nu s-a ştiut exact ce trebuia învăţat", a explicat tânărul eşecul. George este proaspăt absolvent al Facultăţii de  Educaţie Fizică şi Sport din cadrul UBB. Şi-a luat licenţa cu 9 , iar media celor trei ani de facultate a fost 8. „ Vreu să-mi văd lucrarea recorectată , să ştiu exact ce am greşit. Nu ştiu dacă mi se vor da 2 puncte în plus. Am încercat, asta e. Viaţa nu se opreşte aici", a conchis George.

A terminat masterul cu zece, dar nu a luat notă de trecere la titularizare

Nemulţumită de rezultatul de la titularizare, Alexandra-Florina Roşca a depus astăzi contestaţie. Nota obţinută la limba şi literatura franceză, de 4,95, i se pare „scandaloasă". „Este pentru prima oară când am participat la acest examen. M-am aşteptat la o notă mai mare. Am tratat toate subiectele. De aceea am depus contestaţie. Nu ştiu cum s-au corectat lucrările. Subiectele au fost accesibile, deoarece am învăţat. Presupun că sunt diferenţe de evaluare între profesorii de la universitate şi cei de aici", explică Alexandra. În urma recorectării lucrării, tânăra se aşteaptă la o notă mai mare. „ Nu au cum să-mi scadă din notă", a declarat Alexandra Roşca. Tânăra a terminat anul acesta masterul de „Lingvistică şi didactică franceză" la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB). „ Practic, asta am învăţat la master. Cum îţi poţi folosi cunoştinţele în activitatea de predare. Un semestru l-am făcut în Franţa, la Universitatea din Orleans. A fost greu dar mi s-au echivalat studiile când m-am întors în ţară cu zece. La licenţă am avut 9", a declarat tânăra.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite