A învins taxa de poluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un clujean care suferă de handicap de gradul IV a obţinut în instanţă scutirea de la plata taxei de poluare. Ion Manciu (59 de ani) a fost nevoit să dea în judecată Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj. Instituţia a refuzat să-l scutească de taxă, motivând că nu el conduce maşina achiziţionată.

Ion Manciu (59 ani) are invaliditate de gradul IV, el suferind de artrită cronică. Locuieşte departe de centrul oraşului şi pentru a-şi uşura deplasarea, a cumpărat o maşină marca Volkswagen Golf 3 din Germania. Nu are permis de conducere şi nici posibilitatea să şofeze, însă a adus maşina pentru însoţitorul care are grijă de el.

Pentru maşina second hand a plătit 1.600 de euro, iar în ţară a mai plătit alţi 800 de euro pentru taxa de poluare în vederea înmatriculării autoturismului. Deşi potrivit Ordonanţei de Urgenţă care stabileşte taxa de poluare, persoanele care suferă de handicap grav sunt scutite de la plata acesteia, omul susţine că „finanţele“ i-au calculat suma de 3.105 lei pe care a şi plătit-o.

„Le-am demonstrat că sufăr de handicat, iar ei (DGFP Cluj – n.r.), au susţinut că nu mă încadrez în prevederile Ordonanţei pentru că nu posed permis de conducere şi nici maşina nu e adaptată persoanelor cu dizabilităţi”, povesteşte clujeanul.

A căutat „dreptatea”

După achitarea taxei, Manciu a mers direct în instanţă. La secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Cluj a fost depusă o cerere de anulare a taxei de poluare şi obligarea DGFP Cluj la returnarea integrală a sumei. Mai mult, ca parte în cauză a fost chemat şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). În luna ferbuarie, la al doilea termen de judecată, instanţa a admis acţiunea, iar în prezent omul aşteaptă să-i fie returnaţi banii.

„Maşina mi-am luat-o pentru nevoi personale. Să fiu dus la diferite centre de tratament, cumpărături... Doamna judecătoare a făcut dreptate. Cei de la finanţe au interpretat legislaţia în aşa fel încât a ajuns să se facă discriminare şi între noi, cei cu handicap”, arată Ion Manciu. Clujeanul speră ca prin „victoria“ sa, prima de acest gen din judeţ, să creeze un precedent pentru toţi cei care se află în aceeaşi situaţie. „Lucrătorii DGFP Cluj au solicitat în instanţă respingerea acţiunii tocmai pentru a nu crea un precedent. De când am câştigat, au venit alte două persoane cu dizabilităţi care se află în aceeaşi situaţie de plată a taxei de poluare”, mai spune Manciu.

Taxa se recalculează

Săptămâna trecută, Guvernul a dispus constituirea unui grup de lucru care să analizeze posibilitatea modificării taxei de poluare. Aceasta ar urma să fie recalcultată, iar în cazul adoptării măsurii, noua prevedere ar urma să intre în vigoare începând cu anul viitor.

Mihai Costin, director coodonator al DGFP Cluj


„Dacă instanţa a decis să se acorde scutirea de plata taxei de poluare, hotărârea se va respecta.  Într-adevăr important este proprietarul maşinii şi nu cine o conduce”, a susţinut Mihai Costin, directorul DGFP Cluj. El nu crede această decizie a instanţei ar putea deschide calea speculanţilor, astfel încât o persoană cu handicap să poată înmatricula mai multe maşini, profitând de scutirea de taxa de poluare, şi apoi să le vândă. „Nu cred că se va ajunge aici”, a arătat Costin.      

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite