Gala de decernare a premiilor TIFF 2011 s-a încheiat. Trofeul Transilvania a plecat anul acesta în Argentina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, marele trofeu al Festivalului Internațional de Film Transilvania este câștigat de filmul argentinian "Fără cale de întors". Gala de decernare a premiilor TIFF 2011 a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

22.30 Gala TIFF 2011 s-a încheiat.

Urmează Trofeul Transilvania.
Emoțiile cresc în sală din ce în ce mai mult, în timp ce pe ecran rulează filmele nominalizate. Prestigiosul trofeu va fi înmânat de Corina Șuteu, directorul Institutului Cultural Român din New York, care i-a adus un omagiu celui care a fost Alex Leo Șerban. Alături de ea, urcă pe scenă Jacqueline Bisset. Anul acesta, marele trofeu al Festivalului Internațional de Film Transilvania este câștigat de filmul argentinian "Fără cale de întors".



Pe scenă urcă acum MIhai Chirilov, directorul artistic al festivalului.
Împreună cu Chirilov și Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu acordă Premiul de Excelență regizorului Lucian Pintilie. Pe ecranul sălii teatrului Național rulează câteva imagini celebre din filmele semnate de Lucian Pintilie. Publicul e în picioare, pentru întâia oară în această seară, și aplaudă minute în șir marele regizor. "Trebuie să spun ceva emoționant. E o zi deosebită, faptul că acest premiu îl primesc de la Corneliu", a spus Pintilie. Regizorul părăsește scena Teatrului Național în aplauzele publicului.



Urmează Premiul Special al Juriului.
Anul acesta, premiul este acordat de actorul Marcel Iureș și ajunge la filmul "O viață însemnată".

Premiul Special pentru Contribuția adusă la Cinematografia Mondială este
acordat de Monica Bârlădeanu. Urcă pe scenă "cea mai frumoasă actriță a tuturor timpurilor", numită astfel de Newsweek, Jacqueline Bisset. "Este minunat să fiu aici. Trăiesc în Los Angeles, dar aici am avut acces la foarte multe filme, din toate colțurile lumii. Transilvania este senzațională. Îmi place arhitectura Clujului, oamenii sunt calzi și primitori. Am nevoie să văd și mai multe filme. Am să duc cu mine filmele românești. A fost o experiență uluitoare. Și știu că și Michael York ar fi vrut să vină", a declarat actrița.

Este momentul
să urce pe scenă producătorul de origine română Marin Karmitz, care mulțumește pentru premiu în limba română.

Se anunță Premiul pentru Cea mai Bună Regie,
în valoare de 5.000 de euro. Anul acesta, câștigători sunt doi regizori: Runar Runarsson  - "Vulcanul", din Islanda și lui Constantin Popescu, pentru "Principii de viață".

21.45
Gala premiilor TIFF continuă cu Premiul Special al Celei de-a zecea Ediții TIFF, acordat unui director de imagine care a contribuit la cele mai mari succese a celor zece ani de festival: Oleg Mutu. "Regizorul care a schimbat fața cinematografiei din România este Lucian Pintilie. Mihai Chirilov m-a sunat și m-a chemat aici să acord un premiu, iar acest premiu merge către Oleg", a subliniat Cristi Puiu.

Premiul Zilelor Filmului Românesc - Debut
se acordă, la ediția jubiliară a TIFF, regizorului Bogdan Apetru, pentru filmul "Periferic". Pentru secțiunea Scurtmetraj, premiul de 1.500 de euro se îndreaptă către Bogdan Mirică, pentru filmul "Bora Bora". 2.000 de euro au fost câștigați, pentru Secțiunea Lungmetraj, de filmul "Morgen", în regia lui Marian Crișan.

Alături
de Dorel Vișan urcă pe scenă, în aplauzele publicului, actorul George Motoi. "Premiul acesta m-a surprins foarte plăcut, mă onorează, mai ales că-l primesc pe aceeași scenă pe care m-am afirmat ca actor. E un premiu pe care-l consider cel mai prețios dintre cele primite de-a lungul carierei", a spus, profund emoționat, Motoi, care a promis că va reveni pe scena teatrului clujean.

Anul acesta,
Premiul pentru Întreaga Carieră este înmânat de actorul Dorel Vișan. "Vedem că numai osteneala omului naște valoare, bucurie și noblețe. Se vorbește mereu că în cultura noastră se dă o mare luptă între generații. Fals. Niciodată lupta nu se dă între generații, ci între valori! În această seară primește un premiu pentru strădania de o viață. Este legat de această scenă, am jucat împreună la Cluj. Premiul merge către George Motoi", a spus Vișan.

Premiul publicului
este considerat de Tudor Giurgiu unul foarte important, pentru că reflectă exact preferințele cinefililor. "Mă bucur că anul acesta publicul a fost interesat și de filmele românești. Premiul publicului a fost câștigat de filmul Oxigen", a anunțat Tudor Giurgiu.

Următorul premiu
vizează talentele din județul Cluj. Oferit de Nokia, Premiul Competiției Locale a fost câștigat de "Jucăria".

Marian Enache
a câștigat premiul pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj. Pentru cel de lungmetraj, câștigător a fost declarat Paul Cioran.

21.15
Directorul HBO România, Carmen Harabagiu, a anunțat că HBO va produce un film după scenariul Matei Alexandru Mocanu. Acesta a dedicat premiul tatălui său, care a murit în urmă cu cîteva zile.

Momentul următor
este marcat de Premiul pentru Întreaga Activitate. Michael York nu a putut fi prezent, din cauza unor probleme medicale, însă a transmis un mesaj video pentru publicul prezent la gală. "Sunt onorat de acest premiu și sper să mă întorc în România. Mulțumesc", a transmis actorul.

Premiul pentru Cea mai Bună Imagine
în valoare de 5.000 de euro merge spre regizoarea filmului "Maimuțe", Lisa Aschan.

Tudor Giurgiu
a mulțumit autorităților clujene pentru suportul acordat anul acesta pentru realizarea festivalului, precum și lui Marius Iurașcu, director Radef. "Filmul românesc s-a așezat pe harta internațională a filmului, dar vă rog să fiți alături de noi, pentru a ne duce menirea mai departe", a spus Iurașcu.

Următorul moment
este dedicat prietenilor care au ajutat la crearea festivalului, încă din anul 2001. Este vorba de Lucian Georgescu, care va primi o diplomă și o mingiuță antistres.



Premiul Discovery Channel este înmânat de actorul Dan Nuțu.
Marele câștigător al premiului este Anca Grădinaru, pentru povestea eroului Laurențiu Șerban. Pe scenă a urcat și eroul scurtmetrajului de trei minute, care va utea fi urmărit pe Discovery Channel începând din 17 iunie.

Premiul pentru Cel mai Bun Scurt Metraj, secțiunea Umbre,
îl câștigă "Danny Boy", regia Marek Skrobetzki.

21.00
Sunt prezentați membrii juriilor care au avut, se pare, o misiune grea anul acesta, deoarece toate filmele înscrise în concurs anul acesta au fost, susține Tudor Giurgiu, excelente.

20.50
"E un sentiment extraordinar să poți spune că un vis a devenit realitate", și-a încheiat intervenția directorul TIFF din Varșovia.

Alături de Tudor Giurgiu, au urcat Nikolaj Nikitin - Festivalul Internațional de Film din Berlin și Stefan Laudyn - directorul TIFF din Varșovia. Cel din urmă este considerat, de Tudor Giurgiu, "nașul" festivalului TIFF care a ajuns la cea de-a zecea ediție. "În 2001, la Varșovia a luat naștere ideea TIFF din România", a declarat Giurgiu.

Gala de Decernare a Premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania a început. Sala de spectacole a Teatrului Național a devenit neîncăpătoare.

Pe scenă a urcat directorul TIFF, Tudor Giurgiu. "TIFF-ul l-au creat cei peste 400 de voluntari, domnișoarele de la casele de bilete, copiii care se îngrămădesc diminețile la filmele destinate lor, l-au creat actorii, TIFF-ul e mai mult decâ un festival de film și le mulțumesc că ne-au ajutat să ajungem aici", a spus Tudor Giurgiu, la începutul galei.



La eveniment este prezent și Szocs Geza, secretarul Ministerului Culturii din Ungaria.

20.30 
Pe covorul roșu au pășit Florin Piersic, care a venit însoțit de soția sa, invitata specială a festivalului, Jacqueline Bisset, actorii principali din filmul românesc "Eu când vreau să fluier, fluier". La gala din această seară va fi prezent și Corneliu Porumboiu, imaginea festivalului.

La festivitatea din această seară sunt așteptate personalități ale vieții publice din țară, precum și cineaști din toată lumea. Printre primii invitați care au pășit pe covorul roșu s-au numărat și reprezentanți ai Festivalului Internațional de Film din Berlin, Nikolaj Nikitin și Karin Hoffinger.



Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, s-a declarat mulțumit de cum a decurs festivalul anul acesta. "Nu văd ce putea merge mai bine. Încă nu m-am gândit cum va fi la anul, la urma urmei, ediția a zecea a festivalului se încheie mâine", a declarat Giurgiu cu câteva minute înainte de începerea galei.

image
Gala TIFF 2011.
Gala TIFF 2011.
Gala TIFF 2011.
Tudor Giurgiu
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite