A făcut să bată „Inima Transilvaniei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laviniu Lazăr (dreapta) s-a întors de două ori în ţară după „stagii“ în şi Noua Zeelandă
Laviniu Lazăr (dreapta) s-a întors de două ori în ţară după „stagii“ în şi Noua Zeelandă

Laviniu Lazăr, un tânăr producător video, a făcut primul film HD de prezentare a oraşului - „Cluj-Napoca, inima Transilvaniei".

Primul film integral HD de prezentare a oraşului va fi gata peste două săptămâni. Laviniu Lazăr a făcut public teaser-ul producţiei, un film de un minut şi 25 de secunde, care, în prima noapte de la lansare, a fost distribuit deja de peste 1.500 de oameni pe paginile lor de Facebook. Filmul a fost făcut la inţiativa Primăriei, cu sprijinul firmelor de consultanţă Deloitte, Ernst& Young,  KPMG şi PricewaterhouseCoopers.

Producţia efectivă a fost realizată de Laviniu, care a filmat, a făcut montajul şi a realizat conceptul. „Îmi place cum a ieşit. Am vrut să transmit o stare şi m-am folosit de diferite amplasamente ca să arăt că oraşul este viu, are o moştenire istorică şi este în continuă dezvoltare", spune Laviniu. Cel mai mult i-au plăcut imaginile surprinse de pe podul din Grigorescu (nodul N). „Sunt unele locuri pe care nu ai cum să le ignori, cum ar fi Cetăţuia, dar şi zone pe lângă care treci zilnic şi nu îţi atrag atenţia. Aşa este şi nodul N, unde am surprins imagini bune", spune tânărul.

Varianta finală a filmului va fi folosită de reprezentanţii Primăriei în acţiunile de promovare a oraşului în rândul potenţialilor investitori şi prin intermediul site-ul www.clujbusiness.ro, care va fi lansat oficial azi.

Premiat în SUA

Laviniu Lazăr se ocupă de producţia video de 14 ani. A lucrat la început la câteva televiziuni locale, iar apoi tânărul inginer a urmat şi un master la Facultatea de Teatru şi Film din cadrul UBB. A plecat apoi în Noua Zeelandă ca să filmeze munţii şi, deşi ar fi putut să rămână acolo, a revenit în ţară.

Îşi aminteşte râzând că, la vremea respectivă, s-a scris despre el în ziare că este primul român care s-a întors în ţară din Noua Zeelandă. N-a stat prea mult în România şi în 2002 a ajuns în America, de unde s-a întors acum doi ani. „Ai zice că ori sunt un optimist ori îmi place prea mult România. Sincer să fiu, societatea românească e singura pe care o înţeleg, cu bunele si relele sale", spune Laviniu Lazăr.

În Statele Unite a lucrat tot în domeniul producţiei video, în cadrul unei firme care exploata vase de croazieră. „Aveau dotări mai bune decât televiziunile locale de la noi", îşi aminteşte tânărul. Cu un film de prezentare a navei de croazieră Carnival Freedom a câştigat un Bronze Telly Award, în 2008, o competiţie la nivel internaţional adresată producătorilor video independenţi.

Are în Cluj, încă de pe vremea când muncea în America, o firmă cu doi angajaţi, despre care spune că merge bine. „Facem lucruri de care să fim mândri. Suntem printer cei norocoşi, care au progresat cu fiecare proiect pe care l-am realizat", încheie Laviniu Lazăr.

Praga, Ursus, Cluj

Cele mai importante realizări profesionale ale lui Laviniu Lazăr se leagă de România sau de Cehia. „O nuntă din Praga şi filmul de prezentare a transformării fabricii de bere Ursus sunt proiectele mele cele mai importante de până acum. Sper ca al treilea să fie «Cluj-Napoca, inima Transilvaniei»", spune producătorul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite