A făcut Clujul să alerge. Află cine este "creierul" primului maraton internaţional al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horaţiu Morar este creierul primului maraton internaţional al Clujului. El promovează alergatul de plăcere în oraşul de pe Someş, de aproape doi ani.

„Sportul de masă e la cel mai de jos nivel, în ultimii ani. Alergarea, chiar dacă e cel mai uşor sport de practicat, fiindcă ai nevoie doar de o pereche de adidaşi, în Cluj nu s-a făcut nimic organizat în acest sens”, spune Horaţiu Morar. Asta l-a determinat pe Horaţiu să înfiinţeze în 2009 un club care să promoveze alergatul ca sport de masă la Cluj-Napoca, Runners Club. Chiar dacă încă de la început, visul clujeanului, după ce a renunţat la sportul de performanţă, fiind fost fotbalist al CFR Cluj şi „U” Cluj, era să organizeze un maraton în oraşul de pe Someş, clubul şi-a început activitatea timid, dar cu paşi siguri. „Alerg de plăcere” a fost primul eveniment organizat de  Horaţiu la Cluj, în luna martie a anului trecut.

Bani din buzunar pentru alergat

Aproape 100 de clujeni au alergat atunci de plăcere în jurul lacului din Gheorgheni, cel mai mic alergător având patru ani, iar cel mai în vârstă, 82. „La primele evenimente am scos bani din buzunar, eu şi o parte din prietenii mei cu care alerg de 20 de ani, seara, 4-5 kilometri de plăcere. Ne-am dorit însă enorm de mult să facem un curent de alergare la Cluj”, povesteşte Horaţiu Morar. Au urmat apoi alte evenimente de gen, reuşind ca într-un an să scoată din case, la alergat, peste 700 de clujeni. Până la organizarea primului maraton internaţional al Clujului, a mai fost doar un pas, unul destul de mare, însă, pentru că puţini au fost cei care au crezut în reuşita proiectului: „Când am spus anul trecut că vreau să organizez un eveniment de anvergură, un maraton, mi s-a zis că nu am nicio şansă, deci nu mi-a fost foarte uşor. Până când am găsit oamenii care au înţeles importanţa organizării unui maraton la Cluj, care nu înseamnă doar 42 de kilometri, înseamnă şi turism şi multe alte aspecte pozitive pentru oraş”.

1.300 de alergători

Pentru ca evenimentul să fie un succes, clujeanul s-a documentat pentru organizarea Maratonului Internaţional Cluj participând la alte evenimente de acest gen în Europa. A preluat din fiecare experienţă aspectele pozitive şi eficiente, însă a personalizat evenimentul de la Cluj, prin introducerea unor curse, pe trasee scurte, destinate celor care aleargă doar de plăcere. Astfel, aproximativ 1300 de persoane, vârstnici, tineri, copii, indiferent de naţionalitate sau rasă, s-au înghesuit în centrul oraşului pentru a lua startul la prima ediţie a maratonului internaţional de la Cluj-Napoca, organizat în 10 aprilie. Evenimentul a fost un succes, reuşind să atragă chiar şi alergători de culoare. De altfel, competiţia a fost câştigată de etiopianul Erkolo Ashenafi, de 26 de ani. „E greu să organizezi un eveniment de această talie, dacă nu ai pasiune şi entuziasm. Cred că asta a făcit realizabil acest proiect şi nu m-a determinat să renunţ”, a conchis Horaţiu Morar.

Profil:
Data şi locul naşterii: 23.08.1975, Cluj-Napoca
Educaţie: Licenţiat în Ştiinţe Economice
Starea civilă: Căsătorit, are un băieţel, de 8 luni

Ce-i place: „În afară de alergat, nu prea mai am timp de altceva. Îmi place, însă, să citesc. Nu neaparat cele mai bune cărţi, ci mai mult pentru documentare. Adevărul e că tot ce ştiu până acum am învăţat din cărţi”, a mărturisit clujeanul.

Ce nu-i place: „Nu-mi place atmosfera care este creată în jurul sportului, în general. Sunt mai multe certuri în loc să te concentrezi pe ceva constructiv”, este de părere Horaţiu Morar.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite