ANALIZĂ: TIFF, un model de succes pentru festivalul Crossing Europe din Linz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contrapartidă, Clujul ar putea învăţa de la oraşul austriac cum să devină Capitală Culturală Europeană. La 850 de kilometri de Cluj-Napoca, într-un oraş austriac care numără jumătate din populaţia Clujului, din 2004 încoace are loc un festival de film care se uită înspre TIFF ca spre un model de succes.

Numit Crossing Europe, festivalul de film de la Linz se află în aceste zile la a opta ediţie şi adună în program nu mai puţin de 160 de filme din 35 de ţări.
Mai mic şi mai tânăr decât TIFF-ul, Crossing Europe nu este deloc mai prost organizat şi nici lipsit de importanţă.
În fapt, atunci când a fost vorba de desemnarea oraşului Linz drept Capitală Culturală Europeană în 2009, festivalul a tras destul de mult la cântar, fiind înfiinţat special pentru a aduce puncte în plus oraşului. „Asta ne-a fost de mare folos, deoarece în primii trei ani am primit bani suplimentari, ceea ce ne-a dat posibilitatea să ne dezvoltăm”, explică Christine Dollhofer, directoarea festivalului.

Asemănări şi diferenţe

Un obişnuit al festivalului clujean aflat zilele acestea la Linz ar putea recunoaşte în Crossing Europe primele ediţii ale TIFF-ului, cu aerul lui prietenos şi de familie, în care toată lumea cunoaşte pe toată lumea, deşi nimeni nu îşi poartă ecusonul, la gât aşa cum se întâmplă la TIFF.
În acelaşi timp cinefilului nu i-ar fi greu să observe că organizarea festivalului este cât se poate de germanică, începând de la cazarea oaspeţilor şi terminând cu emiterea tichetelor pentru filme. În plus, organizatorii Crossing Europe au o foarte mare deschidere către studenţii facultăţilor de Film şi Cinematografie din Austria, acordându-le acreditări la fiecare ediţie a festivalului. La ediţia din anul acesta sunt acreditaţi, spre exemplu, aproape 100 de studenţi.

Ce pare a lipsi însă festivalului austriac este acea efervescenţă şi explozie de bucurie specifică TIFF-ului, spectatorii fiind mai degrabă discreţi şi rezervaţi. Chiar dacă filmul le este pe plac (după cum s-a întâmplat în cazul unuia dintre filmele de deschidere – „Brownian Movement”), aplauzele sunt discrete şi doar după ce se termină ultima linie a genericului.

Luptă pentru bani

Comparativ cu Clujul, unde administraţia locală a atribuit, în 2011, 2,3% din buget pentru cultură, adică aproximativ cinci milioane de euro, primăria oraşului Linz a acordat culturii, în 2004, anul debutului festivalului de film, 6,9% din bugetul local, respectiv 37,8 milioane de euro. Crossing Europe a avut atunci un buget de 200.000 de euro, din care 15% a fost aportul administraţiei locale. Pentru organizarea ediţiei din acest an s-au cheltuit aproximativ 500.000 de euro, 55.000 de euro venind din partea Primăriei.

„Bugetul festivalului este format din diferite contribuţii: din partea autorităţilor locale (11-12%), Guvernului Regional al Austriei Superioare (15%), Ministerului Culturii (15%), MEDIA (program al Uniunii Europene - n.red.), Camerei de Comerţ, asociaţiilor profesioniştilor de film, sponsorilor şi diverşilor donatori. Nu suntem un festival bogat, spre deosebire de alte festivaluri austriece. Vienala (Festivalul Internaţional de Film de la Viena – n.r.), spre exemplu, are de cinci ori mai mulţi bani ”, detaliază Christine Dollhofer.

Ea recunoaşte că, deşi se ştie de la începutul anului că fiecare parte va contribui la buget, tot este nevoie să facă lobby pe lângă contributori pentru a primi aceşti bani: „Toţi iubesc ideea, dar când vine vorba despre bani trebuie să te lupţi”.

TIFF, atu pentru Capitala Culturală Europeană


O bună cunoscătoare a TIFF-ului, dat fiind că îl urmăreşte încă de la înfiinţare şi a fost şi membră a juriului internaţional al ediţiei de anul trecut, Christine Dollhofer este de părere că festivalul clujean ar fi unul dintre punctele tari în desemnarea oraşului drept Capitală Culturală Europeană. „Este un festival mult mai mare decât al nostru şi foarte bine organizat, când vine vorba de evenimente speciale, precum a fost proiecţia filmului Dracula la castelul de la Bonţida”.

Asemeni TIFF-ului, festivalul de la Linz promovează filmul autohton, una din regulile de bază fiind ca la fiecare ediţie să existe premiere austriece. Astfel, anul acesta, nu mai puţin de 100 de filme austriece pot fi vizionate pe cele cinci ecrane ale festivalului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite