ANAF a pus sechestru la Nokia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica Nokia de Jucu se închide până la sfârşitul anului.
Fabrica Nokia de Jucu se închide până la sfârşitul anului.

Circa 10 de milioane de dolari datorie către statul român reprezintă motivul pentru care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestru pe halele Nokia de la Jucu.

UPDATE 15.00

Reprezentanţii Nokia România afirmă, referitor la sechestrul aplicat de ANAF pentru o datorie de 10 milioane de dolari, că situaţia este analizată şi că se va colabora cu autorităţile pentru a fi soluţionată în mod satisfăcător, transmite Mediafax.
„Analizăm situaţia şi colaborăm cu autoritatea locală pentru a ne asigura că este soluţionată în mod satisfăcător", au anunţat, vineri, reprezentanţii Nokia România.
ANAF a instituit, vineri, sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii neplătite de 10 milioane de dolari de natura taxelor vamale. Conform Codului de procedură fiscală, măsurile asiguratorii se instituie atunci când există pericolul înstrăinării bunurilor de către o societate datornică.
„Am început un control în 2009 pe care l-am finalizat zilele trecute. S-a instituit sechestru asiguratoriu pentru o sumă de 10 milioane de dolari, dar măsura nu periclitează activitatea societăţii în continuare. Este o măsură preventivă", a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.
Preşedintele Fiscului a arătat că sechestrul a fost instituit pe o suprafaţă de 28.000 de metri pătraţi asupra bunurilor imobile ale companiei, inclusiv birourile şi halele de producţie.
Nokia a încălcat legislaţia pentru că a solicitat scutirea de la plata taxelor vamale în cazul unor importuri de componente, deşi produsele erau deja asamblate şi aduse din ţări extracomunitare precum China, Taiwan sau SUA, a declarat pentru Mediafax vicepreşedintele ANAF, Viorel Comăniţă.
„Ei au beneficiat de un regim de transformare sub control vamal al unor produse. Produsele trebuia să vină sub formă de piese, iar cablul, transformatorul şi celelalte componente să se asambleze la fabrica din România pentru a putea beneficia de scutire vamală. Modalitatea prin care Nokia făcea acest lucru era că produsele veneau deja asamblate, iar angajaţii doar le mutau în alte cutii, fără a exista un proces efectiv de prelucrare", a spus Comăniţă, care conduce Autoritatea Naţională a Vămilor.
Comăniţă a arătat că Nokia a încălcat astfel prevederile regulamentelor Uniunii Europene, care prevăd scutiri de taxe vamale doar pentru componentele importate care sunt ulterior asamblate în state din spaţiul comunitar, astfel încât să nu mai poată fi readuse în stare iniţială.
Nokia a solicitat scutire de taxe vamale pentru mai multe componente aduse din ţări precum China, Taiwan sau SUA, care au fost ulterior comercializate fără niciun fel de transformări.
El a dat ca exemplu transformatoarele utilizate ca încărcătoare pentru telefoane, precum şi bateriile.


UPDATE 13.10


Pe surse: Controlul efectuat de către Direcția Județeană de Accize și Operațiuni Vamale Cluj s-a derulat începând cu anul 2009. Finalizarea controlului a dus la punerea sechestrului pe halele fabricii de la Jucu. Încă din anul 2009 s-au constatat nereguli în ceea ce privește operațiunile vamale. Diferențele de taxe vamale se cifrează în jurul valorii de 32 de milioane de lei.
Nokia are posibilitatea de a obține ridicarea sechestrului, virând într-un cont de garanții o anumită sumă, care se stabilește de comun acord.

UPDATE 12.51

„Nokia îşi plăteşte datoriile la timp“

„Nu ştiu nimic despre această acţiunea a ANAF. La noi Nokia nu are nicio datorie, ei tot timpul şi-au plătit taxele la timp, puteam să reglăm ceasul după plăţile Nokia. Sunt surprins de suma aşa de mare vehiculată", a declarat directorul adjunct al Tetarom, Valentin Peter.

UPDATE 12.30

Sechestrul pus pe halele de la Nokia nu a afectat cu nimic activitatea muncitorilor care au intrat în tură la 7 dimineața. Unii dintre angajați spun că era firesc să se pună sechestru de către ANAF. "Foarte bine, așa le trebuie. Să facă bine să-și plătească toate datoriile pe care le au în Cluj!", a declarat unul dintre angajați, Bogdan Colceriu. "Am auzit de ceva datorii, dar nu știam exact valoarea datoriilor, azi am aflat", a completat Colceriu.

UPDATE 11.03

Directorul adjunct al Tetarom, parcul industrial care găzduieşte fabrica Nokia,Valentin Peter, a declarat pentru „Adevărul“ că acţiunea ANAF şubrezeşte poziţia Nokia la negocierile pe care compania la duce, în acest moment, pentru vânzarea fabricii. Surse din păiaţă susţin că aceste negocieri se poartă cu compania germană Bosch.„Din informaţiile pe care le am, Nokia negociază acum pentru vânzarea fabricii de la Jucu. Pe noi,la Tetarom nu ne deranjează acţiunea ANAF, singura problemă este că acestă acţiunea va şubrezi negocierile Nokia. În ceea ce priveşte situaţia parcului industrial unde Nokia îşi desfăşoară activitatea sunt două variante: 1. Nokia vinde fabrica şi ne notifică asupra noului investitor. Noi ca parc industrial va trebui să încheiem cu acest nou investitor un nou contract de cesiune. 2. În parcul industrial, pe lângă, cele 87 de hectare pe care le are Nokia, mai există 45 de hectare disponibile, pe care le putem cesiona unui nou investitor“

ANAF a pus sechestru, vineri dimineaţă, pe halele fabricii Nokia din Jucu. Datoria de 10 de milioane de dolari reprezintpă taxele vamale neplătite.

„Aceste măsuri nu precilitează activitatea societăţii. Este o măsură preventivă. Ne asigură nouă posibilitatea recuperării debitului în cazul în care societatea doreşte să-şi înstrăineze bunurile. Societatea poate să conteste actul iniţiat de noi“, a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Prefectul Judeţului, Florin Stamatian, a declarat că nu ştie nimic despre acţiunea ANAF. Aceeaşi declaraţie a făcut-o şi purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Victor Popa.

Vom reveni cu amănunte.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite