Vezi cum evita Sorin Apostu să-i fie ascultat telefonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Apostu, primarul Clujului
Sorin Apostu, primarul Clujului

Primarul penal al Clujului, Sorin Apostu, folosea cartele telefonice preplătite astfel încât să nu poată fi interceptate convorbirile. Pe aceste cartele, Călin Stoia îi trimitea mesaje pentru ca Apostu să îi răspundă.

În motivarea magistraţilor de la Curtea de Apel Cluj se arată modul în care Sorin Apostu încerca să evite interceptările. Discuţiile telefonice purtate de Sorin Apostu şi de învinuiţi sunt grăitoare sub aspectul modului în care, protejarea contactelor dintre ei este dusă la extrem, ei evitând să intre în contact sub altă formă. Spre exemplu, în mod frecvent, inculpatul A. S. se foloseşte de serviciile numitului P. L. pentru „upgradarea" telefonului său, pentru schimbarea IMEI-ului acestuia, urmărind în mod evident să nu poată fi interceptat. La fel, într-una din discuţiile sale, inculpatul S.C. ţine să-i precizeze unui cunoscut de-al său că el foloseşte numai cartele telefonice preplătite, că are mai multe telefoane, foloseşte o cartelă câteva zile după care o aruncă, înlocuind-o cu o alta, pentru a se asigura că nu este supravegheat:

          „S.C.M.: Ba, soluţii ar fi. Îmi dai tu un număr şi te sun eu de pe alt număr. Aş putea vorbi, ştii?

          B.: Da. Îţi trimit eu pe facebook.

          S.C.M.: Numai mâine, că eu am acasă vreo 3 telefoane din astea cu cartelă, ştii? Le iau, le arunc. Folosesc cartele şi o arunc.

          B.: OK.

          S.C.M.: Îmi dai un număr de telefon şi te sun eu de pe un număr de acolo şi putem vorbi. ...."(discuţie purtată la data de 25.08.2011)

O altă convorbire purtată de inculpatul S.M. C. devoalează parte din mecanismul de protecţie instituit de inculpatul A. S. pentru ascunderea activităţii sale ilicite, anume faptul că, deşi ţine legătura cu persoanele din anturajul său penal numai pe telefoane dedicate, această măsură este luată doar pentru a nu se face nicio legătură între persoana sa şi oamenii de afaceri cu care primăria are contracte în derulare, deoarece prin acest mijloc de comunicare stabileşte doar datele şi punctele de întâlnire, face comunicări succinte, singura variantă apreciată ca „sigură" este discuţia personală, în locuri considerate apte în protejarea confidenţialităţii.

Citeşte integral motivarea Curţii de Apel la arestarea primarului Sorin Apostu

Aspazia Droniuc a asigurat parcul RATUC la suprapreţ

Cine e Aspazia Droniuc, cea care a zdruncinat administraţia Clujului

Monica Apostu se folosea de avocata Elena Popa pentru a evita contactul cu învinuiţii din dosarul lui Bica

Sorin Apostu lua mită de la societăţi comerciale care lucrează cu Primăria Cluj-Napoca

Poliţia îl contrazice pe avocatul firmei Rosal: „Nu s-au primit carduri de carburant de la societăţi!“

Ce conţine contractul care a dus la arestarea primarului Sorin Apostu - asigurarea parcului auto RATUC

Astfel că, după ce în cursul lunii septembrie 2011, omul de afaceri B. H. i-a cerut inculpatului S.M. C. să intervină la primarul A. S. pentru a „obţine cu urgenţă" o autorizaţie şi „nu pe cale normală", S. îi împărtăşeşte interlocutorului că astfel de discuţii trebuie purtate personal, pentru că „aşa funcţionează sistemul...nu se pot vorbi prin telefon acest gen de probleme":

„....................................................................

S.C.M.: Nu, nu pot, eu pe telefon cu el nu pot vorbi.

B. H.: Nu, nu, nu să vorbeşti, da' îi trimiţi un SMS cu un număr.

S.C.M.: Nu există, nu există. Crede-mă, că nu vreau să... aşa îi, aşa funcţionează...

B. H.: Am înţeles, eu te-am întrebat m-am gândit la o variantă.

S.C.M.: Dacă... deci singura variantă care funcţionează în afară de mine dacă mă duc la el este să te duci tu, căci te cunoaşte, ştie că eşti prietenul meu, ştie cine eşti şi dacă tu te duci şi-i spui domnule, acolo, frumos. Îţi spune vino la 10:30, te primeşte instantaneu, deci nu există să stai, maxim 5 minute...

B. H.: Da.

S.C.M.: Da. Intri frumos, îi spui bună ziua, domnu' X, am o problemă pe care nu ştiu cum s-o rezolv........................................."

      La fel, în data de 2 august 2011, după ce a schimbat din nou cartela telefonică, pentru a putea intra în contact cu inculpatul A. S., inculpatul S.C.M. i-a trimis acestuia un mesaj cu conţinutul „salut sunt C.", menit să-l recunoască ca „aparţinând grupului" şi să-i răspundă la viitoarele apeluri, ceea ce s-a şi întâmplat.

Legendă: S.C.M - Stoia Călin Mihai

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite