ACI Cluj: „Primăria trebuie să reia licitaţia pentru Sala Polivalentă. Singura ofertă admisibilă este a noastră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum ar trebui sa arate Sala Polivalenta
Cum ar trebui sa arate Sala Polivalenta

Asocierea ACI Cluj a remis presei un comunicat prin care evidenţiază motivarea hotărârii irevocabile a Curţii de Apel Cluj, care a desfiinţat în întregime rezultatului procedurii de achiziţie publică privitor la Sala Polivalentă.

Potrivit ACI Cluj, efectul legal imediat al desfiinţării primului rezultat al procedurii de atribuire, este că „autoritatea contractantă Municipiul Cluj Napoca trebuie să reunească Comisia de evaluare pentru a finaliza de îndată procedura, prin emiterea unui nou rezultat".

„La acest moment, în cadrul procedurii mai există o singură ofertă admisibilă, oferta Asocierii conduse de ACI Cluj. În ceea ce priveşte contractul încheiat de municipiul Cluj Napoca cu Asocierea CON A, acesta este desfiinţat de drept, ca urmare a incidenţei art. 20.2 din respectiva înţelegere", se arată în documentul citat.

„Fără a atinge prevederile paragrafului anterior, având în vedere existenţa dosarului înregistrat la Curtea de Apel Cluj sub nr. 9064/117/2010, la data pronunţării hotărârii irevocabile în acest dosar, prezentul contract se va modifica de drept conform dispozitivului acestei hotărâri" se arată în motivarea Curţii de Apel transmis de ACI Cluj. Prin această decizie, s-a statuat în mod irevocabil că oferta Asocierii CON-A este neconformă.

„CON-A a ofertat cel mai mic preţ, dar acest preţ a fost posibil în condiţiile în care nu au fost respectate cerinţele obligatorii ale caietului de sarcini, fiind propusă o ofertă alternativă, interzisă de dispoziţiile HG nr. 925/2006. [...] Rezultă, astfel, o serie întreagă de neconformităţi ale ofertei declarate câştigătoare cu cerinţele minime prevăzute în caietul de sarcini, neconformităţi care au avut influenţă asupra preţului ofertat, preţ care a reprezentat criteriul de atribuire al contractului. Mai mult decât atât, rezultă cu evidenţă că oferta declarată câştigătoare este o ofertă alternativă, prin soluţiile alternative pe care le-a propus, interzisă de dispoziţiile legale în materie şi de documentaţia de atribuire, motiv pentru care, în conformitate cu dispoziţiile 36 alin. 2 din HG nr. 925/2006, trebuia să fie respinsă ca neconformă", se arată în motivarea Curţii de Apel Cluj.

„Pe de altă parte, tot din raportul de expertiză efectuat în cauză, rezultă că preţul ofertat de asocierea CON-A nu este sustenabil, fiind imposibilă edificarea unei săli polivalente cu caracteristicile solicitate în documentaţia de atribuire, la preţul declarat câştigător", mai arată judecătorii Curţii de Apel Cluj.

Judecătorii consideră că pentru expertiză este utilă metoda comparativă: “Expertiza a avut în vedere costul de execuţie cu privire la şapte săli polivalente executate sau aflate în curs de execuţie din România şi opt din străinătate, şi contrar celor susţinute de recurenţi, perioadele de execuţie nu s-au situat doar în perioada de boom economic, ci s-a avut în vedere o largă perioadă de timp începând cu 2002 şi până în prezent, unele fiind încă în lucru sau în chiar în faza de proiect”.

Curtea de Apel Cluj: Oferta CON-A are un preţ neobişnuit de scăzut

„Curtea constată că o ofertă prezintă un preţ aparent neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat, atunci când preţul ofertat, fără TVA, reprezintă mai puţin de 85% din valoarea estimată a contractului respectiv sau, în cazul în care în procedura de atribuire sunt cel puţin cinci oferte care nu sunt considerate inacceptabile şi/sau neconforme, atunci când preţul ofertat reprezintă mai puţin de 85% din media aritmetică a ofertelor calculată fără a se avea în vedere propunerea financiară cea mai mică şi propunerea financiară cea mai mare”, se mai precizează în motivare.

„Curtea observă că, în speţa de faţă, autoritatea contractantă a prevăzut în documentaţia de atribuire o valoare a contractului cuprinsă între 52.580.000 şi 105.159.876,6 lei, fără TVA, fiind, astfel, o marjă destul de mare între valorile minime şi maxime prevăzute, aspect care justifică, în opinia Curţii, efectuarea unei expertize având ca obiectiv verificarea preţului ofertat, în condiţiile în care acesta era sub limita minimă prevăzută în documentaţie”, mai arată judecătorii clujeni.

Judecătorii Curţii de Apel au decis să menţină sentinţa Tribunalului Cluj privind anularea rezultatului licitaţiei din 2010. "Pentru aceste considerente, Curtea va menţine dispoziţia privind anularea adresei nr. 289376/445/29.11.2010 emisă de autoritatea contractantă, respectiv anularea rezultatului procedurii de achiziţie publică", se arată în documentul emis de Curtea de Apel Cluj.

Lucrările la Sala Polivalentă au fost oprite în luna martie

Lucrările la Sala Polivalentă au fost blocate în luna martie a acestui an, când Tribunalul Cluj a cerut municipalităţii să reanalizeze ofertele depuse la licitaţie pentru execuţia lucrărilor, după ce ACI Cluj a pierdut licitaţia. Iniţial, societatea ACI a depus o plângere în instanţă solicitând anularea adresei de comunicare a raportului procedurii, care a fost respinsă de către Tribunalul Cluj ca inadmisibilă. Ulterior, firma ACI a contestat rezultatul licitaţiei pentru construirea sălii polivalente de lângă Cluj. Compania a contestat preţul de 50,9 milioane de lei propus de  firma CON-A Sibiu, arătând că, în realitate investiţia ar fi mult mai mare. Tribunalul Cluj a dat câştig de cauză firmei ACI şi a anulat licitaţia desfăşurată în 2010. Aceasta în condiţiile în care mai mult de 65% din lucrările la Sala Polivalentă erau finalizate.

Trei oferte, un singur câştigător

Primăria municipiului Cluj-Napoca a desemnat în luna noiembrie 2010 câştigătorul contractului de proiectare şi execuţie pentru obiectivul de investiţii "Sală Multifuncţională de Sport, Aleea Stadion, f.n., Municipiul Cluj-Napoca".  Societatea desemnată câştigătoare este CON - A cu oferta de 50.926.063,83 lei fără TVA şi 36 luni calendaristice termen de execuţie. Criteriul de atribuire a fost, conform OUG 34/2006, preţul cel mai scăzut. Licitaţia a avut loc în 19 noiembrie, pe portalul electronic de achiziţii, www.e-licitatie.ro publice. Ofertele depuse în termen au fost:
1.    CON - A  - 50.926.063,83 lei fără TVA - 36 luni calendaristice
2.    DAFORA - 88.273.678,21 lei fără TVA - 36 luni calendaristice
3.    ACI - 91.874.820 lei fără TVA - 36 luni calendaristice

Contractul de execuţie a lucrărilor la Polivalentă a fost miza care a dus la această situaţie şi la aceste acţiuni în instanţă. În 2010 a avut loc licitaţia pentru acest contract, câştigată de asocierea condusă de Con-A Sibiu cea care a oferit preţul cel mai mic şi anume 50,9 milioane de lei. Sibienii au concurat cu firmele Dafora şi ACI Cluj care au cerut 88,3 milione de lei, respectiv 91,9 milioane de lei. Primăria a atribuit contractul în funcţie de preţul cel mai scăzut, dar ACI Cluj a contestat decizia municipalităţii, ajungând în instanţă. Tribunalul Cluj a decis în martie anul acesta să anuleze procedura de atribuire a contractului şi reanalizarea ofertelor pe motiv că oferta financiară câştigătoare era prea mică pentru realizarea unei construcţii aşa cum s-a cerut în caietul de sarcini. În urma acestei hotărâri s-au suspendat lucrările de execuţie, deşi sala era ridicată în proporţie de aproape 65%.

Date despre proiect

Regimul de înălţime va fi de 1S+P+3E. Sala va avea 7070 de locuri cu anexele sportive şi tehnice aferente, cu dotări complementare de alimentaţie publică, spaţii comerciale închiriabile şi un parking pe un nivel pentru minimum 446 de maşini. Sala va fi construită la standarde internaţionale, cu respectarea normelor în domeniu care să permită omologarea sălii la standarde naţionale şi internaţionale. Proiectarea şi execuţia se va face astfel încât sala să fie omologabilă la mai multe ramuri sportive: baschet, volei, handbal, dar şi gimnastica, box, judo, karate.

Unde este ridicată construcţia

Terenul unde este ridicată construcţia este situat în afara zonei istorice protejate a oraşului, la vest de aceasta, pe cursul râului Someş în amonte faţă de centrul oraşului şi este învecinat la Nord de Splaiul Independenţei, la vest de strada Uzinei Electrice, la sud de Aleea Parcului, la Est de terenul Consiliului Judeţean pe care este amplasat stadionul Cluj Arena.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite