ABSURD Legea obligă jandarmii clujeni să facă licitaţie publică pentru a putea bea cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instituţia doreşte să monteze un bancomat asemănător celui care există deja la Inspectoratul de Jandarmi Cluj (foto dreapta)
Instituţia doreşte să monteze un bancomat asemănător celui care există deja la Inspectoratul de Jandarmi Cluj (foto dreapta)

Legea complicată pune pe drumuri o instituţie pentru ca angajaţii săi să poată bea cafea la serviciu. Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca a fost nevoită să organizeze o licitaţie publică cu strigare, pentru a închiria un spaţiu de doar 3,5 metri pătraţi, unde să monteze un bancomat şi două aparate de cafea.

Hârţogărie, condiţii, prevederi. Legea trebuie respectată, iar din acest motiv, instituţia Jandarmeriei a fost pusă în situaţia de a cheltui câteva sute de lei şi de a întocmi hârtii doar pentru a închiria un colţ dintr-un hol, destinat montării a două automate şi un bancomat. Spaţiul pe care îl închiriază unitatea este, în total, de 3,5 metri pătraţi, dintre care doi pentru aparatele de cafea, iar unul pentru amplasarea bancomatului.

Peste 300 de lei organizarea licitaţiei

„Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca organizează o licitaţie publică cu strigare  privind atribuirea unui contract de închiriere a unei suprafeţe utile de 3,5 mp, din incinta pavilionului situat în localitatea Cluj-Napoca, str. Dorobanţilor, nr. 23“. Astfel sună anunţul publicat într-un cotidian local de către Jandarmerie, în informaţiile anexate fiind detaliat motivul închirierii. Licitaţia a început la data de 17 noiembrie şi durează până în 15 decembrie. Dacă nimeni nu va cumpăra caietul de sarcini, care costă zece lei şi nu se licitează spaţiul, acţiunea se va relua.

Căpitanul Ilie Milici, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a declarat că unitatea militară a cheltuit pentru această licitaţie suma de 356,26 lei, reprezentând anunţul la un ziar de tiraj local, anunţul la un ziar de tiraj naţional şi costuri pentru dactilografierea fişelor de date a achiziţiei şi organizarea licitaţiei.
Banii vor fi recuperaţi cu siguranţă, asta deoarece sumele încasate din închirierea sau din concesionarea bunurilor proprietate publică vor intra la bugetul de stat sau la bugetele locale.

Legea, modificată degeaba

Elena Iorga, director de programe în cadrul Institutului de Politici Publice Bucureşti, ne-a explicat că legea permite închirieri directe doar în cazul în care valoarea cumulată pe un an de zile a veniturilor obţinute de la contractant este de sub 15.000 de euro. „Acest plafon a fost mai mic, de 10.000 de euro acum un an sau doi, însă s-a modificat, iar din câte văd tot degeaba. S-a motivat că e destul de mult 15.000 de euro pentru a păstra concurenţa de pe piaţă. Nu văd în viitor o nouă modificare, deci ne vom mai întâlni cu asemenea probleme şi complicaţii“, a explicat aceasta.
„E complicat. Nu ştiu dacă ar fi existat şi alte alternative, probabil că da, însă cu siguranţă au avut un motiv pentru care au ales să facă o licitaţie publică. Probabil vor să se ferească de eventuale discuţii, să motiveze că au folosit eficient banii sau alte motive“, a spus specialistul în achiziţii publice Corina Ghenu, directorul executiv al Centrului de Studii şi Cercetări Braşov.

Legea s-a modificat, dar din câte văd tot degeaba„, Elena Iorga, IPP Bucureşti

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite