Ne-am urcat în primul tramvai spre Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujul este primul oraş cu Plan Integral de DezvoltareUrbană avizat de UE, în baza căruia vor fi acordate primele fonduri nerabursabile. Banii vor fi cheltuiţi pentru reabilitarea liniei de tramvai, realizarea de trasee cicloturistice şi introducerea sistemului de ticketing pe liniile RATUC.

Primăria Cluj-Napoca este prima din ţară care a primit aviz din partea Comisiei Europene pentru Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), pe  baza căruia oraşul va primi 82 de milioane de euro fonduri nerambursabile pentru proiecte care să îmbunătăţească viaţa locuitorilor. Comisia interministerială se va întruni mâine pentru aprobarea finală a proiectului, care este, practic, o formalitate.
Primăria municipiului Cluj-Napoca are pregătite proiecte în valoare totală de circa140 de milioane de euro, din care 82 de milioane de euro vor fi obţinuţi, într-o primă fază, din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional.

„Au fost create mai multe direcţii: o direcţie economică, cu 5 proiecte importante, o direcţie a infrastructurii urbane, cu 10 proiecte, şi o direcţie a asistenţei sociale, cu 12 proiecte. Toate aceste proiecte însumează o valoare de 82 milioane de euro", a declarat primarul Sorin Apostu.
Cele 82 de milioane de euro ar urma să fie primite de municipiul Cluj-Napoca până în anul 2013, în calitatea sa de pol naţional de creştere.
Anul acesta ar putea începe, deja, lucrările pentru reabilitarea liniei de tramvai, modernizarea şi extinderea sistemului de transport în comun în localităţile vecine, şi introducerea sistemului de ticketing pe liniile de transport în comun ale RATUC. De asemenea, vor fi restaurate Parcul Central şi clădirea vechiului cazino. Un alt proiect vizează realizarea unei reţele de trasee cicloturistice, bicicliştii vor avea şi o reţea de staţii de self-service. Proiectele economice vizează dezvoltarea parcurilor industriale şi crearea unui centru regional de excelenţă pentru industrii creative.

2% de la municipalitate
Proiectele sociale ocupă, de asemenea, un loc important, lista incluzând construirea de case sociale, centre pentru persoane defavorizate şi complexe de servicii sociale.
Planul Integral de Dezvoltare Urbană este primul avizat de Comisia Europeană în România. „Avizul a fost dat în urmă cu aproximativ o săptămână”, a afirmat primarul Apostu, care susţine că PIDU Clujului va fi un model pentru celelalte municipalităţi. Primăria Cluj-Napoca va co-finanţa proiectele cu 2% din suma acordată de UE.

Pe harta PIDU sunt marcate localitatile Cluj-Napoca, Floreşti, Apahida, Baciu, Cojocna, Jucu şi Chinteni. Potrivit Planului, în Floreşti va fi construit un centru maternal,  iar localitatea va fi inclusă, alături de Apahida, în reţeaua pentru biciclişti. din care mai face parte si Apahida. În “comuna Nokia”,  Jucu, va fi dezvoltat parcul Tetarom III şi un centru de recuperare neuropsihiatrică.
Din punct de vedere financiar, cea mai parte parte a fondurilor o vor absorbi proiectele implementate în Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite