5,8 milioane de euro de la UE, pentru pârtiile Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru construcţia celor 3,8 kilometri de pârtie s-au accesat fonduri europene de  5,8 milioane de euro. Beneficiarii finanţării susţin că în circa trei ani, pârtiile din Mărişel vor face concurenţă serioasă celor din Predeal sau Borşa.

Comuna Mărişel din judeţul Cluj ar putea fi una din cele mai căutate destinaţii turistice montane din Ardeal, în circa trei ani. Cel puţin asta susţin managerii pârtiei din Feleacu. Aceştia au accesat fonduri europene în valoare de 5,8 milioane de euro, bani cu care vor construi şi amenaja în zona Copcea-Fântânele trei pârtii, la standarde europene.

Cele trei noi pârtii vor fi interconectate şi vor avea diferite grade de dificultate, grea (800 de metri), medie (1.480 metri ) şi uşoară (600 de metri), pe o lungime totală de 3,8 kilometri.

„Este vorba despre un parteneriat public-privat. Ideea de a accesa fonduri europene pentru a construi o bază de agrement la standarde europene am avut-o încă acum cinci ani. Aveam, însă, nevoie de experienţă, pentru a putea face acest lucru”, a explicat Marius Maniu, unul din managerii firmei care administrează pârtia din Feleacu.

Pârtii de cinci stele

Dotările pârtiilor care vor fi realizate din fonduri europene vor fi de ultimă generaţie: un lac de acumulare şi lănci pentru producerea zăpezii artificiale, două parcări de 360, respectiv 150 de locuri, patru tunuri de zăpadă, două teleschiuri şi un telescaun, primul din judeţ, cu o lungine de 1105 metri. Construcţia şi amenejarea celor trei pârtii vor fi finalizate în trei ani, în trei etape.

„Totul depinde de semnarea contractului de finanţarea. Sperăm să începem lucrările cât de repede. Preconizăm că acest lucru se va în luna mai. În iarnă îi şi dăm drumul, atâta cât va fi gata, însă investiţia va fi finalizată abia în trei ani”, a declarat Marius Maniu. Baza de agrement de la Copcea-Fântânele, care se va numi Schiarena Mărişel, va beneficia de publicitate încă de la debutul implementării proiectului.

Bob de vară, la Feleacu


Managerii proiectului vor plăti pentru promovarea investiţiei circa 12.000 de euro, cu scopul de a-şi atrage cât mai mulţi turişti, atunci când aceasta va fi gata. Marius Maniu este de părere că în circa trei ani, baza de agrement de la Mărişel va face concurenţă serioasă celor mai populare staţiuni montante din Ardeal, precum Predeal sau Borşa. „Nu ne aşteptăm la rezultate din primul an. Însă după trei ani vom face concurenţă pârtiilor din Predeal, de pildă”, a conchis Maniu.

Circa un milion de euro vor fi folosiţi şi pentru modernizarea şi extinderea pârtiei din Feleacu. Aici va fi instalat şi un bob de vară, primul de acest fel din România. Proiectul de finanţare a fost depus în noiembrie 2009 şi a fost declarat câştigător în august 2010

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite