4 milioane de euro, pentru un proiect de formare profesională în domeniul îmbătrânirii cerebrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.800 de medici şi asistenţi români vor fi instruiţi pentru a face faţă problemelor cu care se confruntă persoanele care suferă de Alzheimer, în cadrul unui proiect în valoare de patru milioane de euro, care a fost lansat, ieri, la Cluj-Napoca.

Potrivit, preşedintelui Fundaţiei Ana Aslan Internaţional, Luiza Spiru, proiecul lansat este unic în România şi în Europa şi de el vor beneficia 1.220 de medici şi 1.660 de asistenţi medicali din şase centre regionale, Cluj, Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Constanţa, Piteşti, Timişoara, Braşov, Bucureşti, care vor dobândi competenţe profesionale în ceea ce priveşte îmbătrânirea cerebrală.

"Iniţiativa este dictată de faptul că vârsta la care românii încep să fie afectaţi de boli de memorie a scăzut, pe fondul tulburărilor anxio-depresive, cauzate de stress. Îmbătrânirea cerebrală şi vârsta pe care o avem este de fapt vârsta creierului nostru", a spus Luiza Spiru.

Potrivit unui studiu al organizaţiei Ana Aslan Internaţional, 30% din personalul medical din România ar avea nevoie de supraspecializare în domeniul îmbătrânirii cerebrale.

“Necesitatea acestui proiect rezidă în nevoia medicilor şi asistenţilor medicali de supraspecializări în care să poată profesa şi care să răspundă cererii, în creştere pe piaţa românească, de asistenţă medicală individualizată. Având în vedere că 10% din populaţia vârstnică din România este afectată de boli de memorie şi în care, până în anul 2025, 40% din populaţia ţării va fi vârstnică este extrem de importantă pregătirea medicilor şi asistenţilor medicali în domeniul brain aging”, a explicat Spiru.

Conform sursei citate, în România formarea profesională de specialitate este considerată o cheltuială, nu o investiţie, realizându-se sporadic, superficial şi nesistematic.

"Actualul proiect vine să suplinească o carenţă a sistemului formal de învăţământ şi să răspundă unei nevoi stringente a sistemului medical, cel de dobândire a unor competenţe specifice în legătură directă cu noua problematică a individului şi a societăţii, cu noile cerinţe în materie de sănătate şi de asigurare a unei calităţi crescute a actului medical, dar şi a vieţii, în general”, a afirmat preşedintele Fundaţiei Ana Aslan Internaţional.

În acest moment, bolile de memorie afectează 10 la sută din totalul populaţiei vârstnice, cu o creştere a numărului depresiilor de 25% doar în ultimul an.

Proiectul se derulează pe trei ani, din 2010 până în 2013. În cadrul acestui proiect, asistenţii şi medicii vor fi învăţaţi cum să prevină, să prevadă şi să susţină atât diagnostic, cât şi terapeutic, îmbătrânirea cerebrală.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite