„Liniuţe" cu automodele în centrul Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 40 de clujeni se întâlnesc săptămânal pentru a practica automodelismul. Investiţia pentru un automodelist profesionist porneşte de la aproximativ 6.000 de lei şi este întreţinută lunar cu minim 300 de lei.

Aproximativ 40 de clujeni se întâlnesc săptămânal pentru a practica automodelismul, un sport extrem de popular şi performant  în România înainte de 1989, dar care a dispărut, din lipsă de fonduri şi interes venit din partea autorităţilor, după Revoluţie. De aproximativ doi ani, automodeliştii formează şi la Cluj o comunitate adevărată.

„Pasionaţi existau şi înainte. Însă nu ne cunoaştem, nu ne întâlneam. Fiecare se dădea singur“, a explicat Nelu Pugna, un practicant în vârstă de 38 de ani, unul din cei mai vechi automobilişti clujeni din noua generaţie.

Izgoniţi de autorităţi

De cele mai multe ori se întâlnesc după miezul nopţii atât în Piaţa Unirii din Cluj, unde atrag privirile a zeci de trecători, cât şi în parcările subterane ale oraşului, unde, însă, nu de puţine ori au fost izgoniţi.

„Mergeam cu radiocomandatele noastre noaptea când nu era trafic, plăteam parcare ca orice cetăţean al Clujului, ne scoteam maşinuţele ca să ne antrenăm, însă eram izgoniţi. Ce infracţiuni putem face noi sau ce pericol public reprezentăm noi cu aceste «maşinuţe de jucărie», aşa cum le numesc unii?“, se întreabă ironic Andrei Suciu, un alt împătimit al automodelismului, care deţine şi primul magazin de automodele din Cluj şi al doilea din România, situat pe strada Napoca.

Investiţie de peste 6.000 de lei


Sportul pe care-l practică nu este unul deloc ieftin. Preţul unui automodel de drift (n.r. derapaje controlate ), secţiune unde clujenii sunt cei mai performanţi din România, porneşte de la 200 de euro. Pentru a face însă performanţă, clujenii le aduc modificări până la cel mai mic amănunt, iar investiţia totală pentru automodele de off-road cu motor termic şi cele electrice de drift depăşeşte suma de 6.000 de lei.

„Ca la o maşină adevărată ai nevoie de revizii tot timpul. Piesele sunt consumabile, o dată pe lună unele dintre acestea trebuie schimbate, în funcţie de câte ieşiri faci. O revizie totală durează o săptămână“, a explicat Istvan Gyurka, de 25 de ani, cel mai performant drifter de automodele din Cluj, care investeşte lunar aproape 1.000 de lei în pasiunea sa.

„Sponsori nu prea avem, pentru că lumea nu prea înţelege despre ce e vorba. Unii cred că-s jucării. Însă trebuie să fii un părinte iresponsabil să dai pe mâna unor copii nişte maşinuţe ce pot atinge 140 de km pe oră şi cântăresc peste patru kilograme. Eu îmi bag cam tot salariul de mecanic aici“, a explicat Istvan Gyurka.

Majoritatea automodeliştilor au venituri medii. De cele mai multe ori, sponsorizările vin din partea membrilor comunităţii de automodelişti, care au diferite afaceri.

Primul campionat de drift pentru automodele

Clujenii vor organiza în perioada 12 -13 iunie, în centrul comercial Iulius Mall, primul campionat de drift pentru radiocomandate din România, unde sunt aşteptaţi peste 40 de participanţi din toată ţară. „Am găsit înţelegerea celor de la Iulius Mall, care ne-au permis şi să ne antrenăm, de data aceasta «legal» în parcare. E prima competiţie din ultimii 20 de ani, unde premiile sunt mari, de aproximativ 2.000 de euro“, a explicat Nelu Pugna.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite