300 de dascăli clujeni au pichetat Prefectura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii au ieşit în stradă şi refuză să treacă notele în catalog, în semn de protest faţă de măsurile Guvernului Boc. Dascălii cer bani pentru cheltuielile de personal şi sistarea reducerilor posturilor în urma comasării unor şcoli, pe lângă bani pentru continuarea investiţiilor.

300 de profesori, învăţători şi educatori au pichetat, astăzi, Prefectura Cluj, protestând împotriva măsurilor nefavorabile luate de Guvernul Boc faţă de învăţământul românesc.
Principalele nemulţumiri ale dascălilor sunt legate de sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost, care nu sunt suficiente pentru anul 2010, faptul că vor fi reduse 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar începând cu 1 septembrie 2010, dar şi faptul că Guvernul Boc a sistat acordarea fondurilor necesare continuării investiţiilor.

Sindicaliştii din educaţie contestă şi proiectul Legii Educaţiei naţionale, susţinând că acesta conţine prevederi care îi afectează direct pe salariaţii din învăţământ.
Protestatarii au scandat “Din atâtea promisiuni au rămas numai minciuni”, şi au afişat pancarte cu mesajul “Nu ne pot plăti dar ne pot minţi”. Pe alte pancarte erau enumerate “cele patru bombe de distrugere ale Guvernului Boc: legea educaţiei, salarizarea unitară, legea pensiilor şi salariul minim.

Fără note în catalog

O altă măsură de protest este anularea trecerii în catalog a notelor elevilor. „Nu vom încheia situaţia la învăţământ dacă lucrurile nu se vor reglementa. Notele elevilor vor fi trecute în minicataloage”, a evidenţiat Lidia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC) Cluj.
“Sunt învăţător de 32 de ani, şi am salariul unui şofer de decocentrate”, şi-a exprimat nemulţumirea Alexandru Ignat, învăţător la Şcoala Tudor Mureşanu.

Profesorii sunt nemulţumiţi şi pentru că, din toamnă, 549 de posturi ar putea fi desfiinţate la nivelul judeţului Cluj, în urma comasării unor şcoli.
Proteste similar celui de la Cluj-Napoca au mai avut loc, astăzi, şi la Buzău şi Braşov.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite