Statul nu vrea să-i plătească unui pensionar despăgubiri pentru uciderea tatălui său de către comunişti, deşi acesta are o sentinţă definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pensionar se judecă de trei ani cu Statul pentru despăgubiri, invocând faptul că tatăl său a fost împuşcat în 1949 de securişti.

Augustin Chira (75 de ani) a obţinut, anul trecut, 300.000 de euro despăgubiri morale, însă Statul a făcut recurs. Ultima fază a procesului s-a desfăşurat azi la Curtea de Apel din Cluj-Napoca.

După doi ani de proces, Tribunalul Maramureş i-a dat bărbatului câştig de cauză, obligând Statul la plata a 300.000 de euro - daune morale. „Hotărârea a fost dată în martie anul trecut şi a fost una definitivă şi irevocabilă. E strigător la cer! Statul recunoaşte că tatăl meu a fost împuşcat de Securitate, pe urmă tot Statul face apel la Curtea de Apel!", s-a revoltat pensionarul, prezent astăzi la Cluj-Napoca, la cea de-a treia înfăţişare după ce Ministerul Finanţelor Publice a făcut apel. Augustin Chira s-a reprezentat singur, fără avocat. Decizia a rămas în pronunţare.

Instanţa va decide

„Augustin Chira a obţinut o hotărâre definitivă  şi irevocabilă, dar Curtea de Apel Cluj a decis să accepte apelul făcut de Ministerul Finanţelor Publice. Instanţa va decide, în cele din urmă. Urmează să se stabilească şi dacă Ordonanţa 62/2010 se va aplica şi în cazul reclamantului Augustin Chira", a precizat Claudia Ilieş, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj. Prin Ordonanţa 62/2010, se reduce drastic valoarea despăgubirilor morale acordate celor care au fost condamnaţi în regimul comunist.

Citiţi mâine dimineaţă, în „Adevărul", ororile pe care le-au avut de înfruntat membrii familiei Tira, înainte şi după ce capul acesteia, Geza Tira, a fost executat de comunişti.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite