20 de ţări se bat pentru medicii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o ofertă de aproximativ 3.000 de locuri de muncă, 16 companii de recrutare vin cu salarii de mii de euro pentru medicii clujeni. Medicii rezidenţi au fost primii care au luat cu asalt standurile de prezentare a job-urilor din străinătate. Numulţumiţi de salariile din România, tinerii sunt gata să plece din ţară în clipa următoare parafării contractului.

În perioada mai-iunie, în patru oraşe mari ale ţării se organizează târgul de cariere şi educaţie în domeniul sanitar „Cariere în Alb“, destinat absolvenţilor de facultate de medicină, medicilor rezidenţi şi doctorilor.  În perioada 28-29 mai, târgul a „poposit“ la Cluj-Napoca, iar în prima zi, organizatorii au înregistrat un număr de aproximativ 700 de vizitatori. Pentru întreaga perioadă a desfăşurării evenimentului, numărul total al participanţilor aşteptaţi a fost estimat la 1.500 de persoane.

În incinta Casei de Cultură a Studenţilor au fost amenajate 12 standuri reprezentative pentru 16 companii de recrutare de medici români. Candidaţii au de ales de la personal auxiliar în instituţiile sanitare din 20 de ţări, până la farmacişti, stomatologi şi doctori calificaţi. „Companiile de recrutare oferă în jur de 3.000 de locuri de muncă în diverse state. Spitalele din Occident ştiu să-i aprecieze pe medicii români, motiv pentru care, spre exemplu, în Franţa, 12% numărul total al personalului care formează aparatul medical, îl reprezintă românii“, a spus Costin Minoiu, manager al târgului „Cariere în Alb“. Salariile oferite pentru medicii români pornesc de la 1.000 de euro pentru un rezident căruia îi este oferită şi cazarea, până la 10.000 de euro pentru un specialist.

„Majoritatea spitalelor plătesc şi cheltuielile de deplasare pentru interviu, respectiv instalarea medicului, le oferă locuinţe şi suport pentru a-şi aduce şi familia în ţara respectivă. Copiii medicilor sunt automat înscrişi în şcolile de acolo“, a mai spus Costin Minoiu.

Marcela Luschnig, reprezentatul companiei de recrutare austriece Doc and Doc le oferă medicilor români locuri de muncă în Germania. „Avem în jur de 300-400 de locuri de muncă. Salariile încep de la 1.800-2.000 de euro. Pentru a putea lucra în Germania, candidaţii au nevoie de atestatul de competenţă lingvistică“, a precizat reprezentantul Doc and Doc.

90.000 de lire pentru un stomatolog

Din partea ATEAM recruitment, Laurenţiu Marc, a menţionat că până la ora 12.00, la standul său au aplicat 60 de candidaţi. „Job-urile sunt în Marea Britanie, iar de la momentul aplicării şi până la angajarea propriu-zisă, pot trece între 3-6 luni, în dependenţă de cât de repede e eliberat certificatul de conformitate de către Ministerul Sănătăţii. Se oferă salarii de 1.500 de lire pe săptămână pentru medicii rezidenţi, 34.000 de lire anual pentru farmacişti, 55.000-90.000 de lire anual pentru dentişti. Stomatologii primesc şi cabinete“, a arătat Marc.

În cadrul târgului de la Cluj sunt prezenţi şi membri ai „Medecins sans Frontieres“ care oferă slujbe în domeniul sanitar, în ţări din Africa, Asia şi America de Sud. „Căutăm medici români pentru că ştim că sunt foarte bine pregătiţi“, a spus Isabelle Weisswasser-Jarrot, reprezentant al „Medici fără Frontiere“. Târgul „Cariere în Alb“ va mai fi organizat şi în Timişoara (30-31 mai), Bucureşti (4-5 iunie), şi respectiv Iaşi (6-7 iunie).

„Nu suntem apreciaţi la adevărata valoare“

Carmen Bogdan, medic rezident în anul II, a spus pentru „Adevărul de Seară“ că a venit să vadă oferta de muncă. „Plecarea în străinătate e o alternativă bună. 50% din prietenii mei au plecat deja, majoritatea în Germania. Eu, aş prefera Franţa pentru că acolo condiţiile de lucru sunt foarte bune, salariul mult mai mare şi suntem mult mai apreciaţi“, a spus tânăra. Medicul rezident a arătat că dispune în prezent de un salariu de 1.200 de lei, iar ulterior implimentării măsurilor Guvernului privind reducerea cheltuielilor, venitul ar urma să scadă la 900 de lei. „Vrem să plecăm. Nu suntem apreciaţi la cum ar trebui, de fapt. Cu ce rămâne un medic rezident de anul I, dacă de la 900 de lei, salariul îi e redus cu 25%?“, a spus şi Anamaria Cristea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite