20 de clujeni în căutarea unui disc zburător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aruncatul unui disc de plastic de la unul la altul nu este doar o simplă joacă, ci un sport cât de poate de serios, cu pretenţii olimpice. În oraşul de la poalele Feleacului funcţionează singura echipă de frisbee din România care participă la turnee internaţionale.

Printre puţinii din România ca practică fresbee la nivel de performanţă sunt o mână de tineri clujeni, care au transformat acest sport, în ultimii ani, într-un mod de viaţă.
Totul a început în urmă cu trei ani, când Adrian Paşalega (26 de ani) a primit în dar, de ziua lui, un frisbee. „Când am văzut discul de frisbee, chiar am glumit, întrebându-mi prietenul: «Ce, am mutră de câine?». Pe atunci, ştiam şi eu ceea ce ştiu majoritatea dintre noi, şi anume că cu acest disc se joacă mai ales patrupedele“, povesteşte Adrian.
Prima oară când s-au jucat mai mulţi cu discul a fost de Anul Nou, în 2008 spre 2009. „Nu cunoşteam regulile de joc, nimic. Doar ne-am prostit, dar chiar ne-a plăcut. De atunci, am început să caut tot felul de informaţii despre frisbee pe internet. Recunosc că m-a prins“, continuă Adrian.

Fără asociaţie, din lipsă de federaţie

După ce au jucat vreo doi ani „după cum l-a tăiat capul“, fără a cunoaşte regulile precise de joc, anul trecut, Adrian a decis să formeze o echipă, pe care s-o înscrie în campionatele şi turneele europene de frisbee. „Era singura modalitate să evoluăm. În România, în afară de câţiva pasionaţi ai acestui sport timişoreni, nu am găsit adversari, de aceea era atât de important să putem juca în turneele din Europa“, explică Adrian.
Astfel, a luat naştere echipa de frisbee „Şoimii patriei“. „Am început antrenamentele regulate, săptămânale, ne-am strâns vreo 20 de oameni şi am ajuns, anul trecut, la primul campionat extern, în Ungaria, care s-a ţinut pe nisip“, arată Gabriel. Au urmat alte turnee, în Ungaria şi în Polonia, unde clujenii au reuşit să se facă, încet, dar sigur, cunoscuţi.
Tinerii au depus deja toate actele necesare pentru înfiinţarea unei asociaţii non-profit. Durerea lor cea mare este că, în ciuda încercărilor, nu au reuşit să înfiinţeze ceea ce şi-ar fi dorit, de fapt: o asociaţie sportivă. „Motivul este absurd: pentru înfiinţarea unei asociaţii sportive, este nevoie de acordul federaţiei. Dar, cum România este singura ţară din Europa în care frisbee nu este recunoscut ca sport, nu există nici federaţie. Ca atare, nu are cine să ne dea acordul“, spune Gabriel.

Pregătiri pentru Amsterdam

Acum, membrii echipei se antrenează pentru cel mai important campionat de frisbee european, care va avea loc la Amsterdam (Olanda), în luna iunie. „Acolo vor veni peste 1.000 de jucători din toată lumea. Sunt echipe de frisbee care s-au format prin anii ’70. Abia aşteptăm un asemenea turneu. Până atunci, am înteţit antrenamentele şi sperăm să nu ne facem ţara de râs“, glumeşte Adrian.

Cum se joacă
Frisbee, de fapt, pe numele complet „Ultimate frisbee” e un sport de echipă non-contact, jucat cu un disc zburător de 175 de grame. În timpul jocului, pe terenul de 100 x 35 de metri se află câte şapte membri din fiecare echipă. O partidă durează între 30 şi 45 de minute, câştigătoare fiind echipa care strânge cele mai multe puncte. Punctele se marchează pasând discul unui coechipier aflat în careul echipei adverse. Sportul e practicat în SUA încă de la începutul anilor 1970.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite