2009, un an slab pentru CFR Cluj! (Retrospectivă)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gestul lui Traore reflectă starea de spirit a clujenilor după un an nereuşit
Gestul lui Traore reflectă starea de spirit a clujenilor după un an nereuşit

Anul acesta, CFR a ratat toate obiectivele fixate. După ce a pierdut titlul în Liga I, a fost eliminată şi din Europa League, terminând grupa pe ultimul loc. CFR a terminat competiţia internă abia pe locul patru, iar participarea în Europa League a fost dezastruoasă.

Cu Dusan Uhrin jr. pe banca tehnică, CFR a început anul cu o victorie, în faţa modestei CS Otopeni. După un succes la diferenţă de un gol, cu nou-promovata Gloria Buzău, urmau meciurile cu adevărat dificile. Remiza de pe teren propriu cu Rapid, pe o zăpadă ca-n basme, a fost urmată de o înfrângere categorică la Craiova, iar scaunul cehului începea să se clatine.

După cum şi-au obişnuit antrenorii în ultimii ani, şefii din Gruia l-au demis pe Uhrin, deşi acesta a obţinut o victorie la scor de neprezentare cu FC Vaslui, iar Toni Conceicao, un sfătuitor mai vechi al „ceferiştilor”, a spus  „prezent” şi a preluat banca tehnică. În primele cinci etape, echipa a adunat 11 puncte, iar apoi a urmat înfrângerea din Ştefan cel Mare.

Până la final, echipa a oscilat între rezultate bune, cu FC Timişoara sau cu Braşov şi egaluri cu Pandurii şi Urziceni. În ultima etapă din tur, Mediaşul i-a învins pe clujeni, făcându-i pe şefi să-şi pună primele semne de întrebare în privinţa portughezului.

Mandorlini, al treilea antrenor al anului

Calificaţi în Europa League, după o clasare pe locul patru în Liga I, Paszkany şi Mureşan au decis să-l păstreze pe Conceicao. Prima înfrângere a venit , însă, prematur, chiar în etapa a 4-a, cu Dinamo, iar după un succes cu Gaz Metan a urmat un nou meci pierdut, la Târgu-Jiu.

Victoria superbă din Giuleşti, când clujenii au surclasat Rapidul, cu 4-1, i-a prelungit mandatul portughezului, dar apoi două remize consecutive, cu FC Timişoara şi cu Alba-Iulia, l-au făcut pe Paszkany să ia decizia demiterii. Succesul cu Astra nu a mai contat în condiţiile în care echipa nu avea decât trei puncte după patru meciuri în Europa League, iar şansele de calificare erau infime.

Andrea Mandorlini a fost adus pentru a salva echipa, iar şefii se felicită pentru alegerea făcută. Echipa a terminat turul de campionat pe prima poziţie, la egalitate de puncte cu următoarele două clasate, Steaua şi Urziceni. În Europa, zarurile erau aruncate demult, iar italianul nu a bifat decât două înfrâgeri, la Copenhaga şi cu PSV. 

Cu un buget mult restrâns după investiţiile din ultimii ani, Paszkany şi Mureşan doresc o campanie consistentă de vânzare a jucătorilor în această perioadă de mercato, dar ofertele concrete pentru jucători întârzie să apară. CFR-ului i-au rămas două obiective importante pentru anul viitor: titlul de campioni şi implicit o participare în Champions League, dar şi Cupa României, a treia consecutivă care ar ajunge în vitrina clubului.

Campanie de achiziţii slabă


În perioada de mercato din vară, CFR nu a reuşit transferuri de marcă. Boris Peskovici, Nelson Cabrera, Edimar Fraga, Emil Dică şi Claudinei Aparecido au îmbrăcat tricoul „vişiniu”. Dintre toţi, numai Peskovici a devenit titular de bază, odată cu venirea lui Mandorlini pe banca tehnică. Dică a bifat primul meci ca titular abia în returul cu PSV Eindhoven, iar Cabrera, Edimar şi Nei au evoluat sporadic, fără să impresioneze.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite