16 ani vârsta legală pentru shopping la Cora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vreţi să vă trimiteţi copilul de 15 ani să cumpere o pâine, aveţi grijă să nu-l trimiteţi la Cora. Hipermarketul interzice accesul copiilor sub 16 ani neînsoţiţi.

Intrarea magazinului Cora din Grigorescu. Un tânăr este invitat de bodyguard să se legitimize, după care este informat, sec, că nu are voie să intre decât dacă este însoţit de un adult. Problema: nu a împlinit încă 16 ani, vârsta minimă pentru a face singur shopping la Cora. Ca să fie mai convingător îi arată un panou instalat deasupra zonei de intrare în magazin pe care scrie alb pe turcoaz că tinerii sub 16 ani nu pot intra în magazine neînsoţiţi. Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor a făcut un control la hipermarket, invitându-i pe reprezentanţii magazinului la o discuţie în urma căreia să decidă dacă măsura este sau nu discriminatorie.

„Din motive de securitate“
Contactaţi de „Adevărul de Seară“, reprezentaţii hipermarketului au precizat că este vorba despre o regulă internă aplicată în toată reţeaua de magazine Cora din România. „Magazinele Cora reprezintă suprafeţe mari în care copilul poate întâlni situaţii care să-l pună în dificultate tocmai pentru că nu are încă capacitatea unui adult. Noi nu ne putem asuma sarcina de a crea un cadru asigurator pentru a proteja copilul, iar politica noastră este de a solicita prezenţa unui  însoţitor adult la intrarea copilului în magazin“, explică Ana Maria Florea, responsabil PR Cora.
În regulamentul intern al firmei, decizia este justificată printr-un singur argument: „din motive de securitate“. 

Cotrolaţi de Protecţia Consumatorilor
„Legea stabileşte vârsta de 18 ani ca moment în care copilul devine adult şi poate să ia orice fel de decizii. Până la acel moment, trebuie să i se ofere un mediu asigurator care să-l protejeze de diverse pericole pe care el nu are capacitatea de a le observa. Sarcina de a crea acest mediu asigurator revine părinţilor“, se arată într-un răspuns al trimisă redacţiei de reprezentanţii Cora. Ana Maria Florea a mai precizat că vârsta de 16 ani a fost stabilită de departamentul juridic al firmei, care a luat în calcul legislaţia referitoare la drepturile copiilor şi mai multe studii legate de psihologia copiilor.


Reprezentaţii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Cluj au efectuat ieri un control la hipermarket, convocându-i pe reprezentanţii firmei la o discuţie care să lămurească cadrul legislativ pe care se bazează interdicţia. „Mi se pare absurd. Copilul meu are 12 ani şi-l trimit mereu la cumpărături“, a declarat Mircea Radu, director coordonator al comisariatului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite