158 de sportivi cu dizabilităţi caută performanţa la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai amplu eveniment paralimpic din Europa Centrală şi de Est a debutat azi, la Sala Sporturilor „Horia Demian”. Turneul Internaţional de Tenis de Masă din România (RITTO) alinează 158 de sportivi cu dizabilităţi din ţări precum Iordania , Malaezia, Marea Britanie , Rusia sau Singapore.

RIITO, singura competiţie internaţională pentru persoane cu dizabilităţi organizată în România, a debutat azi la Cluj şi se va desfăşura până sâmbătă, 22 mai.

Competiţia organizată de Centrul Lamont şi Asociaţia Little People îşi doreşte schimbarea mentalităţii persoanelor cu dizabilităţi din România, în ceea ce priveşte atitudinea acestora faţă de propriul handicap şi sport.

158 de sportivi

 „Sportul e un program de recuperate foarte important pentru ei. Ei se gândesc, odată ajunşi în scaunul cu rotile, că totul s-a terminat.Tocmai acest lucru ar fi bine să schimbăm prin această competiţie unică în Europa Centrală şi de Est, mentalitatea părinţilor persoanelor cu dizabilităţi din România, care trebuie să-şi încurajeze copiii să facă sport”, a declarat Sally Wood-Lamont, preşedintele Comitetului Naţional Paralimpic din România.

În cadrul competiţiei participă 158 de sportivi, din 22 de ţări. Majoritatea dintre acestea, exceptând câteva ţări dezvoltate în ceea ce priveşte sporturile paralimpice îşi plătesc singuri taxa de participare în cadrul acestor competiţii, care este de 400 de euro la Cluj.

O suedeză, numărul 1 în Europa


„Am început să fac sport din 2004. De atunci s-a schimbat totul în viaţa mea. Înainte nu făceam sport, acum e totul pentru mine. Viaţa mea socială s-a schimbat foarte mult”, a mărturisit suedeza Ingela Lundback, în vârstă de 35 de ani, numărul 1 european la categoria ei, sportivă cu handicap locomotor. Competiţia se desfăşoară pe zece niveluri, în funcţie de gradul de handicap.

RITTO, ajunsă la cea de-a patra ediţie, stabileşte favoriţii Campionatului Mondial de Tenis de Masă pentru persoane cu dizabilităţi, care va avea loc anul acesta, în octombrie, în Coreea.

„Sunt foarte importante aceste competiţii şi rezultatele lor. Au foarte multă voinţă şi sunt extrem de motivaţi. Se lucrează diferit cu ei. Trebuie să le înţelegi dizabilitatea fiecăruia, abia apoi poţi să pretinzi performanţă”, a declarat clujeanca Anca Cherecheş, antrenorul lotului naţional de tenis de masă pentru persoane cu dizabilităţi, fost sportiv de performanţă.

Bugetul competiţiei este de 150.000 de euro, în cadrul căreia participă nu mai puţin de 600 de voluntari.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite