„Gândacul de Colorado” a bâzâit a suta oară pe continentul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost  ziarist la Cluj, Lucian Oprea (35 de ani)  a plecat peste ocean pentru a-şi împlini visul american. Nu a scăpat de microbul presei şi a înfiinţat un ziar, în care subiectele principale sunt românii de pe patru continente.

Un jurnalist clujean, format în anii ‘90 la publicaţia „Mesagerul transilvan“, a sărbătorit, ieri, tipărirea numărului 100 din publicaţia pe care o editează în SUA. La vârsta de 35 de ani, se poate lăuda că şi-a împlinit nu numai visul american, cât şi cel de ziarist: maşină, casă, soţie, job bine plătit şi un ziar.
Proaspăt absolvent de jurnalism, Lucian Oprea şi-a făcut masteratul în studii americane. După care şi-a luat viaţa în mâini şi a urcat în avionul de SUA.

„Doream să fac ceva cu viaţa mea şi nu să aştept să se schimbe mentalitatea românului obişnuit cu puţinul”, explică acesta. S-a stabilit în 2000, în oraşul Estes Park din statul Colorado, unde a început diferite joburi. În paralel şi-a realizat visul din facultate, să aibă un ziar al lui. Cel mai greu lucru a fost găsirea unui nume. Celelalte publicaţii aveau nume comune. S-a gândit că „Gândacul de Colorado” aparţine şi României, şi Americii.

Manager şi graphic designer

Primul număr a fost o foaie multiplicată la un copiator în 200 de exemplare. După ce a ajuns la 16 pagini capsate, a căutat o tipografie Astăzi, se poate mândri cu o  publicaţie tipărită lunar în 24 de pagini color, expediată abonaţilor din toate statele americane şi alte ţări, de pe patru continente în care trăiesc români. Numărul 100 l-a scos în 100 de pagini. „M-a costat 4.000 de dolari”, se destăinuie Lucian.

Nu e chiar la îndemâna oricui ce face el. Împreună cu soţia sa, Mihaela, munceşte în mai multe locuri. Printre altele, este şi manager la o fabrică de bere, dar lucrează şi ca graphic designer. Paradoxal, nu-i place berea. „Nu m-am îmbătat niciodată”, zâmbeşte clujeanul, supranumit Lucky de amici.
În schimb, îi place presa. Presa independentă. „Nu suntem afiliaţi politic sau religios, nu facem campanii politice”, spune Oprea.

„O punte de legătură pentru românii din diaspora“

Ca să-şi vadă visul împlinit, are un program foarte încărcat. Doar o zi liberă pe saptămână şi doar câteva zile de concediu pe an. Când îşi termină jobul principal, începe activitatea pentru ziar. Conferinţe on line, cu colaboratorii voluntari ai publicaţiei din toată lumea. Şedinţa de redacţie nu e simplă. Trebuie ţinut cont de fusuri orare, dar şi de conţinutul tematic. „Românii de aici sunt mai pretenţioşi decât cei de acasă”, spune Lucian.

Din ţară se urmăresc evenimentele politice şi sportive majore. Restul de subiecte provin de la corespondenţi români din toate statele americane şi din 10 ţări ale lumii, situate pe patru continente. Ziarul are rubrici la fel ca orice ziar - eveniment, economic, social, sport etc.  Când ziarul e tipărit, începe altă „distracţie”: expedierea la abonaţi.

În ziar vrea să surprindă, în special, viaţa românilor de peste hotare. „Ziarul se vrea o punte de legătură pentru românii din diaspora”, a precizat clujeanul. „În ţară câştigam doar 30 de dolari lunar, cu trei diplome în buzunar. Acum îmi pot permite să plătesc ratele la maşină, casă şi să fac un ziar”, spune cu mândrie Lucian.

Interviu cu şeful FBI

În ultimul număr se poate lăuda cu un conţinut de excepţie. În afară de VIP-urile din ţară: Florin Piersic, Nadia Comăneci, Oana Sârbu,  Emil Boc, a prins şi o personalitate americană, pe Robert Grant, directorul FBI Chicago, cu care unul din colaboratorii săi a realizat un interviu. Grant laudă colaborarea cu autorităţile române, dar deplânge ilegalităţile românilor. Numărul jubiliar va fi prezentat şi la Forumul Ziarelor Româneşti din SUA şi Canada, care are loc în acest sfârşit de săptămână la Chicago.

Din păcate, Lucian Oprea nu va putea să se deplaseze. „Am alunecat şi mi-am scrântit glezna”, ne-a spus editorul „Gândacului“, în timp ce-şi pregătea pentru expediţie tirajul cu numărul 100.

Lucian Oprea nu ştie cum va arăta „Gândacul de Colorado” peste alţi 10 ani. Şi publicaţia lui a fost afectat de criză: „Am pierdut multă publicitate mare”. Ceea ce ştie sigur e că vrea să scoată cel mai bun ziar al diasporei. „Vreau să-l duc acolo sus, să devină cel mai mare ziar românesc din diaspora”, încheie clujeanul.
Ziarul poate fi citit pe site-ul www.gandaculdecolorado.com.
 
4000 de exemplare

Este tirajul ziarului „Gândacul de Colorado”, dintre care câteva sute sunt abonamente iar restul se distribuie gratuit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite