Varza, un adevărat miracol, mai bogată în vitamina C decât portocala. Leguma care luptă împotriva cancerului, curăţă colonul şi întârzie menopauza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varza, una dintre cele mai cunoscute legume, un remediu pentru numeroase boli
Varza, una dintre cele mai cunoscute legume, un remediu pentru numeroase boli

Crudă, sub formă de salată sau suc, fiartă în abur, murată, călită, varza este considerată încă din Roma antică un remediu universal. Veritabil vraci al naturii, varza conţine substanţe cu proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare excepţionale.

De asemenea, consumul de varză stimulează imunitatea la foarte multe forme de cancer. Varza este bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), precum şi antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului, dar au un efect benefic şi asupra frumuseţii. 

“Cancerul este una dintre bolile în care consumul de varză are rezultate spectaculoase. Studiile efectuate au arătat că varza consumată în stare crudă, gătită rapid sau murată are efecte anticancerigene şi antitumorale. Frunzele verzei conţin nenumărate substanţe active care induc celulelor maligne un program de autodistrugere folosit de organism pentru eliminarea celulelor îmbătrânite, reglează acţiunea hormonilor steroidieni în organism, hormoni ce sunt implicaţi în numeroase forme de cancer, reglează ritmul de diviziune celulară şi induc creşterea producţiei enzimelor responsabile de inactivarea şi de eliminarea celulelor maligne. Dacă 3-5 zile pe săptămână consumăm 200 grame de salată de varză ne punem la adăpost de o multitudine de forme de cancer”, explică dr. Cătălin Luca.      

Detoxifiază ficatul şi stopează cataracta

Varza este miraculoasă în numeroase afecţiuni. Sulforafanul, o substanţă conţinută de către varză, stimulează puternic producerea unor enzime în organism, enzime care au un rol detoxifiant la nivelul ficatului. Cataracta este o altă afecţiune la care varza are un cuvânt de spus. Salata de ulei cu măsline este o sursă de vitamina C şi de vitamina A. Aceste vitamine stopează procesul de producere a cataractei, având un efect antioxidant.

calarasi varza

Cura de suc proaspăt de varză, care se poate bea câte 1 litru, pe zi, timp de două săptămâni, are efecte spectaculoase asupra acestei afecţiuni. Varza este bogată în fibre alimentare, are puţine calorii, multe minerale şi vitamine şi ajută să slăbim natural.

calarasi varza

Consumul săptămânal de salată de varză, timp de 3-4 zile, în cantităţi mari, are şi alte avantaje: detoxifiază  organismul curăţându-l de toxine, reduce cantitate de hrană consumată la fiecare masă şi este un ajutor la regimurile disociate. Pentru cei care au probleme cu constipaţia este indicat să se consume 200 g pe zi de varză murată, varza acţionând ca o mătură a colonului, fiind bogată în fibre alimentare, extrăgând toate reziduurile şi apoi eliminându-le.

Cine trebuie să evite această legumă

Ca orice aliment, şi varza are câteva contraindicaţii, deşi sunt foarte rare şi reduse reacţiile adverse. Printre acestea, spun medicii fiind uşoare colici abdominale, balonări şi rareori, diaree.

"Persoanelor care au un sistem digestiv sensibil li se recomandă feniculul, anasonul, chimenul, iar varza va fi consumată în cantităţi foarte mici, cu prudenţă, de către cei care suferă de colică de fermentaţie şi numai varză fiartă, nu crudă, ori murată. De asemenea, persoanele care suferă de hipo şi hiper-tirodie li se recomandă să consume cu prudenţă varză, doar în cantităţi mici", spune dr. Daniela Stan, medic de familie.  

Cataplasmele fac minuni

Consumul de varză este un panaceu într-o multitudine de boli, de asemenea varza reduce riscul de apariţie a cancerului vezicii urinare, de prostată, la sân, pulmonar, de colon şi uterin.

calarasi varza

Varza, datorită faptului că are un conţinut mai ridicat de vitamina C decât portocalele, are puţine calorii, conţine magneziu, calciu, potasiu şi are efecte antioxidante, este recomandată ca remediu pentru întărirea imunităţii. Se administrează proaspătă, sub formă de salată, câte 300-400 g pe zi. Tratamente externe cu varză dau rezultate excepţionale. Cataplasmele cu frunze de varză zdrobite ajută la refacerea zonele afectate de entorsă, luxaţii, spălăturile cu suc de varză au efect antiinfecţios în arsuri, în eczeme, dureri reumatice, iar în tratamente cosmetic este un remediu care întinereşte pielea.

10 motive să mănânci varză

Ulcerul: Sucul de varză tratează ulcerul. Proprietăţile alcaline şi glutamina conţinute de acest aliment reduc inflamaţia mucoasei stomacale.

Constipaţie: Întrucât conţine foarte multe fibre, oferă un tranzit intestinal fără probleme şi previne apariţia constipaţiei.

Imunitate: Pentru că e bogată în vitamina C, ne fereşte de răceli şi întăreşte sistemul imunitar.

Cataracta: Protejează vederea de afecţiunile apărute odată cu înaintarea în vârstă, întrucât conţine mult betacaroten.

varza rosie

Rol antiinflamator: Ameliorează senzaţia durerii în mai multe situaţii. Frunzele înmuiate în apă călduţă se pun pe sânii dureroşi (în alăptare), dar şi pe articulaţiile dureroase.  

Alzheimer: Varza roşie conţine antioxidanţi şi vitamina K, care ajută la prevenirea depunerilor de colesterol pe vasele de sânge, inclusiv cele din creier. Riscul de a face Alzheimer este mult redus.

Polipi intestinali: Sulforafanul conţinut de varză ajută la inhibarea polipilor intestinali, provocând chiar remisia acestora. Se recomandă salată de varză, 300 g zilnic, în cure de 3 luni şi 1 lună pauză.

Anticancerigen: Antoxidanţii conţinuţi de varză au un efect anticancerigen asupra organismului. Consumatorii de legume crucifere riscă mult mai puţin apariţia de cancer la sân.  

Dietă: Are foarte puţine calorii, deci este ideală în curele de slăbire, mai ales că are şi un gust delicios.

Frumuseţe: Consumul de varză face pielea mai luminoasă, datorită antioxidanţilor. Aceştia ne protejează de ultraviolete şi alţi factori nocivi.

image

Vă recomandăm şi:

„Usturonila“, leacul dacilor pentru dureri de cap - hreanul, o adevărată „farmacie universală“

Remedii naturiste pentru detoxifiere: cinci ceaiuri miraculoase care te ajută să-ţi purifici organismul

Planta care aduce fericirea: sunătoarea, cel mai puternic antidepresiv natural - beneficii miraculoase

„Frunza dragostei“ din grădină. Puterile magice ale leuşteanului, planta care alungă duhurile rele şi aduce iubirea

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite