Tineri mai bine instruiţi. Cel mai mare producător de ţevi din România, implicat în pregătirea elevilor şcolilor tehnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru ca elevii şcolilor tehnice din România să fie mai bine pregătiţi, iar după absolvire să-şi găsească mai uşor un loc de muncă, TenarisSilcotub, companie care deţine o oţelărie la Călăraşi, s-a implicat în modificările curriculei folosite în învăţământul profesional.



Programa folosită în învăţământul profesional a fost modificate pentru a corespunde realităţilor din industrie, printr-un parteneriat între TenarisSilcotub şi CNDIPT. Iniţiativa a dus la modificarea, la nivel naţional, a programelor pentru şase specializări cu profil tehnic.

Astfel,  elevii şcolilor tehnice din România vor fi mai bine pregătiţi şi, astfel, vor putea găsi mai uşor un loc de muncă după absolvire, datorită modificărilor aduse unor curricula şcolare naţionale, printr un parteneriat între companii din sectorul privat şi Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT).
Iniţiativa încheierii proiectului de colaborare cu CNDIPT aparţine companiei TenarisSilcotub, care a invitat experţii acestei instituţii să viziteze fabrica din Zalău, pentru a înţelege nivelul tehnologiei, profilul personalului muncitor, precum şi aşteptările pe care jucătorii din industrie le au de la absolvenţii şcolilor româneşti. Realitatea observată în teren a fost comparată apoi cu programa şcolară existentă, rezultatul fiind adaptarea acesteia la cerinţele din industrie.

Se pune accent pe meserie

Pentru ca elevii să aibă timpul necesar aprofundării subiectelor cu adevărat importante în viitoarea lor carieră, standardele de pregătire profesională includ, la noile calificări, 13 „unităţi de rezultate ale învăţării tehnice generale”. Înainte, doar pentru ultimii doi ani de liceu, existau 21 astfel de unităţi, ceea ce însemna foarte multă materie care trebuia parcursă.
În noua formă, se acordă mai multă importanţă acelor materii şi capitole care formează abilităţi utile în mai multe meserii. S-au introdus încă din primii ani de liceu materii precum organe de maşini şi s-a crescut importanţa şi timpul rezervat unor materii precum reprezentarea pieselor mecanice, desen tehnic industrial sau proiectare asistată de computer (CAD).
De asemenea, noua programă oferă mai multă autonomie locală şcolilor. Astfel, orele alocate pentru „Curriculumul în dezvoltare locală” (CDL) sunt acum la dispoziţia şcolii, fără să mai existe competenţe impuse de la nivel central. În acest fel, în limita orelor prevăzute  (spre exemplu, 90 de ore / an şcolar în cazul clasei a IX-a), elevii pot face activităţi practice, care să dezvolte competenţe cerute pe piaţa muncii din regiune.

Noua programă, pusă în aplicare

„Iniţiativa Tenaris a fost foarte apreciată de CNDIPT, datorită implicării specialiştilor în stabilirea  cunoştinţelor şi abilităţilor necesare unui elev în vedere dobândirii anumitor calificări profesionale. Cadrele didactice din grupul de lucru, provenite din regiuni diferite ale ţării, au fost impresionate de profesionalismul reprezentanţilor Tenaris şi de implicarea şi sprijinul acordat de companie în dezvoltarea  sistemului de educaţie”, declară Angela Popescu, inspector/expert curriculum în cadrul CNDIPT.
Noua programă şcolară a început deja să fie aplicată din această toamnă pentru elevii claselor a IX-a, pentru o pregătire unitară pe parcursul întregului liceu. Următorul pas în proiect aparţine Ministerului Educaţiei, care are acum misiunea de a crea manuale adaptate noii programe şcolare.

Tenaris este lider global în fabricarea şi furnizarea de produse tubulare din oţel şi servicii asociate, pentru industria  energiei şi diverse aplicaţii industriale. Cu 21.700 de angajaţi în întreaga lume, Tenaris operează o reţea integrată de cercetare, fabricare, finisare a ţevilor, precum şi facilităţi de servicii, cu operaţiuni industriale în America de Nord şi de Sud, Europa, Orientul Mijlociu, Asia şi Africa, şi are o prezenţă directă pe majoritatea pieţelor de petrol şi gaze din lume.
 

Vă recomandăm şi:

Elevii de elită primesc Burse de merit de la Tenaris, pe 26 noiembrie. Ce surpriză pregăteşte compania pentru tineri

UPDATE Victor Ponta: Laminorul de la Călăraşi nu se închide. Tenaris va investi 200 milioane de dolari

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite