Spitalul de pe malul Borcei, pe lista MS pentru încă un tomograf. Pacienţii aşteaptă efectuarea investigaţiei şi 4 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tomograful nu face faţă solicitărilor FOTO Adevărul
Tomograful nu face faţă solicitărilor FOTO Adevărul

La aproape un an de când a ajuns la Călăraşi, cel mai modern aparat pentru investigaţii nu reuşeşte să facă faţă solciitărilor, motiv pentru care autorităţile au făcut demersuri pentru achiziţionarea celui de-al doilea tomograf.



“În acest moment, spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi se află pe lista de achiziţii şi în curând va avea un al doilea tomograf prin programul Ministerului Sănătăţii, după ce s-au făcut demersuri repetate ”, a declarat Valentin Barbu, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Călăraşi.
Primul aparat de 7,3 milioane de lei, achiziţionat de Consiliul Judeţean, este amplasat în incinta spitalului, iar serviciile pentru pacienţi sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Pe listele de aşteptare sunt aproximativ 300 de pacienţi care îşi aşteaptă rândul şi câte 4 luni pentru efectuarea unei investigaţii..

Mihaela Vintilă, medic specialist în imagistică, spune că bolnavii trebuie să se programeze mai întâi pentru investigaţii şi să aibă asupra loc trimiterea de la medicul specialist şi cardul de sănătate. “Pacientul care vine la noi trebuie să aibă bilet de trimitere de la medicul specialist şi cardul de asigurat, pentru că investigaţia este gratuită. Programul este, zilnic, de la 11.00-16.00”, a spus dr. Mihaela Vintilă.

Aparatul de ultimă generaţie, ultraperformant efectuează investigaţii de imagistică, de rezonanţă magnetică pe diferite segmente ale corpului: RMN de coloană vertebrală, cerebral, abdomen şi pelvis, genunchi, extremităţi, articulaţii. Deocamdată, nu există posibilitatea pentru RMN la sân, dar prin Consiliul Judeţean se fac demersuri pentru achiziţionarea unei antene necesare acestei investigaţii.

MS a suportat 90% din cost

Pe 13 noiembrie 2016, aparatul de ultimă generaţie a ajuns la Călăraşi, pe care locuitorii judeţului şi medicii spitalului îl aşteaptă de cel puţin trei ani. “Valoarea investiţiei s-a ridicat la 7.314.000 lei (inclusiv TVA) şi a fost asigurată de Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Călăraşi, care a contribuit cu 10 la sută din această sumă. Investiţia acoperă pe lângă achiziţionarea aparatului şi lucrările de renovare ale clădirii destinate funcţionării acestuia”, a spus Vasile Iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi.

Un milion de lei pentru aparatură

Pentru a atrage specialişti, dar şi pentru confortul pacienţilor care până acum erau obligaţi să meargă la Bucureşti sau Constanţa pentru investigaţii amănunţite, CJ a direcţionat peste un milion de lei din excedentul rezultat la încheierea exerciţiului bugetar 2015 pentru a dota spitalul.
Este vorba despre un echipament RMN, truse chirurgicale, o masă de operaţie, linii de ventilaţie şi intubaţie pentru nou-născuţi, o staţie de sigilare vasculară, un aparat de anestezie, o linie de bronhoscopie pentru copii şi adulţi, aparat de radiologie digitală convenţională şi imagistică medicală (colonoscopie virtuală) şi un angiocomputer tomograf .

Pacienţii, trataţi la ei acasă

Pentru aceste echipamente, CJ a suportat 10% din cost, restul de 90%  fiind achitat de Ministerul Sănătăţii. Numai RMN-ul, un echipament deosebit de important care îi va ajuta pe medici să pună diagnostice precise, costă peste 7.000.000 lei. Celelalte aparate au preţuri cuprinse între 1.000 şi 500.000 de lei.

Vă recomandăm şi:

Cel mai scump aparat din Spitalul Judeţean de Urgenţă, funcţional la 1 martie. RMN-ul se va face doar cu bani

Computer Tomograf de ultimă generaţie, la Spitalul Judeţean din Baia Mare

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite