Proiectul "Necenzurat": adolescenţii de pe malul Borcei, învăţaţi cum să reziste tentaţiei drogurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul a fost implementat la nivel naţional FOTO Agenţia Naţională Antidrog
Proiectul a fost implementat la nivel naţional FOTO Agenţia Naţională Antidrog

Elevii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 de la două şcoli din Călăraşi au fost incluşi într-un proiect pentru prevenirea consumului de droguri destinat adolescenţilor.Prin cele 12 activităţi ce vor fi desfăşurate de specialişti antidrug şi psiholigi în fiecare săptămână se urmăreşte creştererea rezistenţei copiilor la anturaj care, de cele mai multe ori, îi influenţează asupra consului de tutun, alcool sau alte droguri.

 

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), continuă, şi în acest an şcolar, implementarea cu succes a proiectului „Necenzurat”, proiect de prevenire a consumului de droguri în şcoli, destinat adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 si 14 ani, cunoscut ca proiectul EU-DAP ,,UNPLUGGED”.

Cele mai recente cercetări si publicaţii, spun specialiştii, recunosc faptul că, pentru cei mai mulţi adolescenţi, consumul de droguri este parte a unui stil de viaţă. Aceasta înseamnă că există o importantă influenţă socială asupra consumului de tutun, alcool sau alte droguri. Noile forme de  prevenire utilizează programe de instruire bazate pe abilităţi sociale inteligibile, unde comportamentele sociale sunt introduse si exersate, ajutând astfel la creşterea rezistenţei la presiunea grupului de egali, la îndemnul de a consuma droguri.

Instruire

Scopul acestei abordări este de a dezvolta, în rândul elevilor de 12-14 ani, aptitudini specifice şi resurse de care au nevoie pentru a rezista influenţelor sociale, de a înţelege corect cunoştinţele despre droguri si efectele lor asupra sănătăţii individuale şi colective. La nivel local, începând cu luna ianuarie 2017, proiectul este implementat în două clase a VII-a de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi, la Şcoala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” şi Şcoala Gimnazială „Mircea Vodă” Călăraşi.

Ce cuprinde proiectul

Proiectul cuprinde 12 teme transpuse în 12 activităţi cu o frecvenţă săptămânală:
 1.Introducere Necenzurat, 2. A fi sau a nu fi într-un grup, 3. Opţiuni – Alcool, risc şi protecţie, 4.Ceea ce crezi se bazează pe fapte reale?, 5. Despre fumat – Informează-te, 6. Exprimă-te, 7. Ia atitudine, 8. Vedeta petrecerii, 9. Drogurile – informează-te, 10. Abilităţi de a face faţă problemelor, 11. Rezolvarea problemelor şi luarea deciziilor, 12. Stabilirea obiectivelor, finalizarea cursului. Pe lângă activităţile destinate elevilor, proiectul are şi un modul adresat părinţilor, deosebit de util în realizarea unui parteneriat activ şi eficient între şcoală şi familie în educaţia antidrog a elevilor.

Până în prezent, la nivel naţional, peste 12.000 de elevi de 12-14 ani au fost beneficiarii celor 12 lecţii ale proiectului, urmând ca, în anul şcolar 2016 – 2017, acestora să li se alăture alţi 7.000.
 

Vă recomandăm şi:

Educaţie. "Puzzle...decide!", proiect antidrog destinat elevilor de liceu

Prevenirea consumului de tutun şi alcool. "Sunt informat!", proiect antidrog destinat copiilor de clasa a VI-a

Pregătire. Cinci adolescenţi, instruiţi antidrog în tabăra naţională de la Buşteni

S.M.A.R.T., un proiect adresat preşcolarilor. Educaţia antidrog începe la grădiniţă, cu un stil de viaţă sănătos

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite