Producţii istorice la cereale. Fermierii din Bărăgan trag linie: a fost un an excelent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţii record de cereale FOTO Adevărul
Producţii record de cereale FOTO Adevărul

Producţiile de grâu, rapiţă, mazăre şi orz, obţinute în acest an sunt cele mai mari din istoria ţării, conform secretarului de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Mihai Vişan, care a făcut anunţul la conferinţă PRIA Agriculture. Bărăganul se situează în topul regiunilor cu producţii record.

Dacă la grâu fermierii din Bărăgan au asistat neputincioşi cum vremea rea le fură recoltă din mână, la porumb a fost un an excelent. Producţia se situează şi la peste 10 tone boabe/hectar în fermele mari, acolo unde agricultorii au folosit tehnologie înaltă, iar plantele au primit îngrijire ca la carte. În judeţul Călăraşi, 110.000 de hectare au fost cultivate cu porumb.

La orz şi la rapiţă stăm bine, recolte între 3.300 şi 4.000 kg/ha. Porumbul a rezistat, a suportat căldura excesivă, dar este o cultură pretenţioasă şi costisitoare. Abia la o producţie de peste 7 tone la hectar se recuperează investiţia”, spune Aurelian Dobre, fermier cu 500 de hectare de teren agricol în Lunca Dunării. În privinţa producţiilor obţinute în judeţul nostru la culturile de cereale, situaţia transmisă de către DAJ Călăraşi este următoare: la orz s-a obţinut o producţie medie de 4.600 de kilograme pe hectar, la grâu producţia a variat între 4.000 şi 6.000 de kilograme pe hectar, iar la rapiţă agricultorii au obţinut o producţie medie de 3.000 de kilograme pe hectar. 

S-au recoltat şi 7 tone la hectar în fermele mici

Şi Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme agricole la Vâlcelele spune că este anul porumbului. “În fermele mari, unde s-a investit masiv şi s-a lucrat după tehnologie modernă s-au obţinut 10 tone de la hectar. Agricultorii mai mici au prins 7 tone/hectar. Au fost zone în judeţ, unde producţia a fost diminuată de fenomenele meteo, însă şi aşa, lucrurile stau bine”, explică Iliuţă.

Preţuri mici

Chiar dacă recolta la grâu a fost mult mai bună decât în anii trecuţi, preţurile la grâu sunt mai mici decât în 2016. Conform directorului Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ), Ion Stan, preţul grâului variază între 610 lei şi 650 de lei pe tonă, orzul se vinde cu 530 de lei pe tonă, iar preţul unei tone de rapiţă oscilează între 1.540 de lei şi 1.600 de lei, în unele situaţii acesta ajungând şi la 1.800 de lei.

Statistică

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, producţia totală de grâu, secară şi triticale a fost anul acesta de circa 10,164 milioane tone, de pe o suprafaţă recoltată de 2,101 milioane ha, producţia medie fiind de 4.836 kg/ha. La rapiţă, s-au recoltat peste 1,684 milioane tone, de pe 592.312 ha, producţia medie fiind de 2.884 kg/ha, iar la mazăre s-au recoltat 298.639 tone, de pe 107.593 ha, producţia medie fiind de 2.776 kg/ha. Producţia de orz şi orzoaică a totalizat 2,017 milioane tone, de pe 459.968 ha, cu o producţie medie de 4.942 kg/ha.

Vă recomandăm şi:

Povestea şoferului de TIR care a ajuns fermier de succes şi doctor în agronomie

FOTO VIDEO Imagini spectaculoase cu fermieri care luptă cu natura pentru a-şi proteja viile aflate în pericol de îngheţ

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite