Prevenire. Pensionarii, învătaţi la biserică să se ferească de escroci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii i-au consiliat pe călărăşenii prezenţi la slujbă FOTO IPJ Călăraşi
Poliţiştii i-au consiliat pe călărăşenii prezenţi la slujbă FOTO IPJ Călăraşi

Poliţiştii din Călăraşi au desfăşurat în acest sfârşit de săptămână activităţi de reducere a victimizării persoanelor vârstnice, la bisericile din municipiul Călăraşi.


Poliţiştii din Călăraşi au desfăşurat în acest sfârşit de săptămână activităţi de reducere a victimizării persoanelor vârstnice, la bisericile din municipiul Călăraşi. Oamenii legii le-au prezentat enoriaşilor principalele moduri de operare în cazul înşelăciunilor prin metoda „accidentul”, „ghicitul” sau prin desemnarea ca premianţi la concursuri la care nu au participat.

Persoanele care locuiesc singure au fost îndrumate să-şi asigure corespunzător uşile şi ferestrele împotriva efracţiilor, să manifeste atenţie mare atunci când sunt abordate, la poartă, de persoane necunoscute care, cu un pretext oarecare, pot pătrunde în locuinţă pentru a le câştiga încrederea şi a le sustrage bunuri sau chiar a-i agresa.

Iată  cum procedează infractorii când aleg metoda Accidentul:

Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecaţi în străinătate ori mutaţi în alte localităţi din ţară. Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix.

Autorii contactează telefonic victimele şi, prin folosirea unor calităţi mincinoase (fiul sau fiica victimei, angajat al unei instituţii publice, specialist în ştiinţe juridice) le comunică acestora că ruda a comis un accident rutier, soldat cu victime copii, iar că pentru a scăpa de urmărirea penală trebuie să depună o sumă de bani în lei sau valută într-un anumit cont bancar.

Victimele, sub şocul de moment, nu au posibilitatea de a contacta ruda care ar fi comis presupusul accident rutier, fiind ţinute în mod constant la telefon şi, speriate de eventualele consecinţe juridice care s-ar putea răsfrânge asupra rudei, plătesc respectiva sumă de bani sau o mare parte a acesteia în contul indicat de autori. Mai nou, victima este ţinută la telefon sau îndrumată într-un loc anume, unde se întâlneşte cu complicele sau complicii, cărora le înmânează banii.

Povestea poate varia: fiul a fost implicat într-o bătaie şi a rănit grav pe cineva, iar banii trebuie daţi, cu acelaşi scop, ,,persoanei oficiale” care a dat telefonul.

Metoda ,,Accidentul” se încadrează la infracţiunea de înşelăciune şi poate fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani. În cazul în care sunt comise mai multe fapte, se aplică regulile concursului de infracţiuni, pedepsele crescând.    

Vă recomandăm şi:

Cum au fost păcăliţi mai mulţi bătrâni prin metoda "Accidentul". Reţeaua de escroci acţiona din penitenciar

Înşelăciune record prin metoda „accidentul”: o bătrână din Alba Iulia a plătit 80.000 de lei unui fals avocat

Autoarea unei înşelăciuni prin metoda "accidentul" a fost prinsă de poliţişti

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite