Plantele de primăvară care cresc rezistenţa organismului slăbit după anotimpul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu doar că ajută la eliminarea otrăvurilor din corp, dar întăresc şi imunitatea. În popor se spune chiar că au puterea să „schimbe“ sângele, invadându-l cu vitamine esenţiale.

Plantele de primăvară sunt remedii eficiente pentru organismul slăbit care din sezonul rece. Sunt recunoscute pentru beneficiile şi calităţile nutritive: ştevia, urzicile, spanacul şi loboda.

“Urzicile revitalizează organismul prin conţinutul complex de vitamine (A, B, C, K), minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, siliciu), proteine şi glucide. Nu ar trebui să lipsească primăvara din alimentaţia noastră, ele având numeroase beneficii pentru sănătate: combat anemia, curăţă sângele, având efect detoxifiant, ajută la secreţia bilei, ameliorează afecţiunile renale şi circulatorii, scad glicemia, previn şi tratează diabetul", explică dr.Daniela Stan, medic de familie.

Ştevia reglează nivelul de zahăr

Ştevia este recunoscută pentru puterea ei de a regla nivelul de zahăr din sânge. Este benefică pentru tratarea unor afecţiuni precum hipertensiune, diabet, oboseală, indigestie, deranjamente stomacale, arsuri, slăbire, gripă, răceală, gingivită, carii dentare, mătreaţă, osteoporoză, infecţii, dermatită sau riduri. Îmbunătăţeşte nivelul de energie, întăreşte sistemul imunitar şi stimulează activitatea mentală.

Spanacul stimulează inima

Spanacul este un întăritor al sistemului imunitar, are numerose proprietăţi nutritive şi tonifiante. Această legumă combate scorbutul (cauzat de lipsa de vitamina C) şi este un remineralizant de mare valoare. De asemenea, ajută la purificarea tubului digestiv, la tonifierea miocardului şi la stimularea activităţii inimii. Consumul de spanac creşte cantitatea de urină eliminată, stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare, facilitează eliminarea viermilor intesinali, previne infecţia gingiilor şi este un tonic al sistemului nervos.
 

Frunzele verzi trebuie consumate din belşug datorită conţinutului mare în clorofilă. Spanacul este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi din natură. Frunzele verzi  sunt sărace în calorii, iar o porţie şi jumătate din aceste legume pe zi poate reduce cu până la 14% apariţiei diabetului.

Loboda conţine multă vitamina C

Frunzele de lobodă sunt diuretice, depurative, laxative şi detoxifiante. Pigmentul său roşu intens atestă prezenta unor antioxidanţi puternici, care ajută la regenerarea organismului şi creşterea rezistenţei în faţa bolilor. Conţine o cantitate mare de vitamina C, dar şi vitamina K, fier, antioxidanţi, calciu şi magneziu.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite