O româncă, diva muzicii clasice la nivel mondial. Legendara Alma Gluck, prima soprană care a vândut discuri în peste un milion de exemplare în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legendara Alma Gluck Foto:Thefamouspeople.com
Legendara Alma Gluck Foto:Thefamouspeople.com

O soprană americană de origine română a fost una dintre cele mai faimoase cântăreţe din lume la apogeul carierei sale. Acum un secol, a reuşit performanţa de a vinde discuri în peste un milion de exemplare.

Născută la Iaşi, într-o familie de evrei, fiica lui Leon şi a Zarei Feinsohn, în 1910 a emigrat în SUA. A studiat canto la New York şi în Europa, cu Marcella Sembrich şi Jean de Reszke. În 1909  a debutat la Metropolitan Opera. În scurt timp, talentul şi munca asiduă au propulsat-o în galeria celor mai apreciate soprane.

A fost una dintre primele soprane imprimate pe disc, cu 140 de înregistrări în cei 10 ani de activitate, într-un tiraj de peste un milion de exemplare, între care: Habanera, My Laddie, Song of the Sheperd Lehl, La Colombo, Song of the Chimes, Irish Love Song, A Perfect Day, Old Black Joe, Listen to the Mocking Bird, Mother’s Prayer, Hans und Liesel, Au Clair de la Lune, Rock of Ages.

image

S-a născut la Iaşi într-o familie de evrei

Alma Gluck (n. 1884 Iaşi, România - d. 27 octombrie 1938, SUA) s-a născut la Iaşi, într-o familie de evrei, cu numele de Reba Feinsohn (după alte surse Reba Fierson). Părinţii ei se numeau Zara şi Leon Feinsohn. În anul 1910, la vârsta de 16 ani, a emigrat în Statele Unite. Din prima căsătorie, cu Bernard Gluck, a avut un copil, Marcia Davenport.

Din a doua căsătorie, cu faimosul compozitor şi violinist, Efrem Zimbalist, a avut doi copii, Efrem Jr.,  (tatăl actriţei Stephanie Zimbalist) şi Maria.

image

Succesul de la Metropolitan Opera

A cunoscut succesul la Metropolitan Opera din New York şi a ajuns foarte cunoscută în SUA, devenind prima cântăreaţă de muzică clasică care a vândut un milion de copii ale înregistrării "Carry Me Back to Old Virginny", la casa de discuri Victor Talking Machine Co.

Pe lângă operă, Alma Gluck a înregistrat şi imnuri creştine în duet cu Louise Homer, între care Rock of Ages, Wishpering Hope, One Sweetly Solemn Thought şi Jesus, Lover of My Soul, notează  Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012.



Tot ea a fondat Asociaţia Femeilor Americane. A trecut, împreună cu cel de-al doilea soţ, violonistul Efrem Zimbalist, la religia protestantă de rit anglican, copiii Efrem Zimbalist jr. şi Maria fiind botezaţi în această religie. A murit din cauza unei insuficienţe hepatice, la vârsta de 54 de ani.

image

Profesor, unul dintre cei mai buni tenori

În biografia artistei, realizată de Bob Hufford, se precizează că artista a reuşit rapid să se dezvolte profesional, ajungând în 1909 într-un turneu european şi într-o audiţie la Metropolitan la directorul general Giulio Gatti - Casazza şi dirijorul Arturo Toscanini. Cu numele de scenă Alma Gluck, la 16 noiembrie 1909 şi-a făcut debutul pe sena prestigioasei instituţii de cultură.

image

În luna martie 1911, Alma a semnat un contract de înregistrare cu RCA Victor şi  tot în acel moment a început o poveste de dragoste cu violonistul Efrem, cu care s-a căsătorit în 1914. Formarea sa profesională s-a desăvârşit la Paris, alături de unul dintre cei mai cunoscuşi tenori ai lumii, profesorul Jean de Reszke şi, în ciudat zvonurilor şi bârfelor care anunţau o idilă între cei doi, relaţia cu violonistul Efrem a fost mai presus de orice.


Vă recomandăm şi:

Povestea fabuloasă a româncei Nadia Gray. Diva care a înnebunit bărbaţii cu scena de striptease din „La Dolce Vita“ şi care a îngenuncheat Hollywood-ul

Femeia-spion. Românca Vera Atkins, cel mai important agent secret din cel de-Al Doilea Război Mondial

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite