Mâncarea devine un lux pentru români. Producător: „Vrem să vedem şi noi care este explicaţia acestor majorări“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea românească de porc va dispărea de pe piaţă, avertizează producătorii FOTO Facebook/Carmangeria Bidos
Carnea românească de porc va dispărea de pe piaţă, avertizează producătorii FOTO Facebook/Carmangeria Bidos

Oamenii cu venituri mici şi medii resimt cel mai mult majorările de preţuri la produse. În perioada următoare, românii vor fi obligaţi să plătească mai mult pentru alimentele de bază. Valul de scumpiri vine pe fondul majorării costului la gaz şi electricitate.

În toate sectoarele, de la panificaţie la carnea de porc şi produsele lactate, sunt aşteptate scumpiri. Chiar din timpul acestor Sărbători de iarnă am mâncat produse tradiţionale mai scumpe, un cozonac a costat mai mult cu 30%, iar carnea de porc - cu până la 20%. Sectorul de panificaţie va suferi cel mai mult din cauza creşterii tarifelor cereale, gaze şi la energie electrică.

Producătorii autohtoni de carne de porc şi pasăre spun că sunt în pragul falimentului, iar românii sunt în pericol să nu mai găsească deloc în magazine carne de porc şi pasăre din producţia internă. 

Surse din piaţă au precizat pentru „Adevărul“ că producătorii de carne de porc şi de pasăre au ajuns să aibă cheltuieli mai mari cu 30-35% în perioada iernii. Aceştia spun că aşteaptă din partea distribuitorilor de energie o explicaţie privind aceste majorări care, pe unii, îi vor trimite în faliment. Cel mai important lucru ar fi ca aceşti distribuitori de energie să vină şi să explice majorările de costuri.

„Cred că acest lucru este în interesul statului. În multe cazuri, costul cu gazele naturale şi electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, se preconizează a fi de 6-7 ori mai mare decât în cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar. Vrem să vedem şi noi să vedem care este această justificare”, a spus unul dintre producătorii de carne. 

Scumpiri peste scumpiri

Dragoş Frumoşu, preşedintele Federaţiei Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA) a declarat că se aşteaptă scumpiri în toate sectoarele, de la panificaţie, la carnea de porc, produsele lactate.  Acesta a precizat că sectorul panificaţiei este cel mai văduvit în această perioadă, pentru că este afectat de creşterile de preţuri la energie.

”Discutăm de creşterea preţului la cereale, a mai crescut după seceta din anul 2020, creşterea preţului la energie electrică, gaze, care intervin direct în acest sector. Creşterile pot ajunge până la 60%, sigur, nu se va ajunge până acolo, pentru că puterea de cumpărare a românilor este mică. În sectorul panificaţiei se fac calcule de preţuri, zilnic, pentru a rezista la un anumit nivel”, a spus Dragoş Frumosu.

Conform preşedintelui SINDALIMENTA, dacă până acum preţurile au crescut cu 15%, sigur vor creşte cu încă 15%. El a menţionat că preţul la carnea de pasăre va creşte cu 10 sau 15% în primă fază, în condiţiile în care România importă cam 80% din necesarul de pe piaţă, atât carne şi pentru preparate. De asemenea, de la 1 februarie 2022 am putea înregistra o creştere de 15% până la 20% la carnea de porc.

Cu 300 de lei nu cumperi mare lucru

Maria Rotaru, de 69 de ani, pensionară vorbeşte cu nostalgie de vremurile când pleca de la piaţă cu plasele pline de alimente şi îi rămâneau şi bani. "Mâncarea s-a scumpit, mergi la supermarket şi te uiţi că înainte cu 300 de lei luai de mâncare pentru jumătate de lună, dar acum cu 300 de lei coşul e gol, doar câteva produse", spune femeia.

Românii resimt din plin efectele creşterilor de preţuri.

"Cred că 40-50% am observat o creştere de preţuri, cu aceiaşi bani cumperi mai puţină marfă. Sau dai mai mulţi bani dacă doreşti mai multe produse. Este incredibil, cel mai ieftin ulei costă 8 lei litrul, iar kilogramul de cartofi nu îl mai găseşti sub 2 lei. Nu mai spun de carne şi alte ingrediente. Legumele şi fructele sunt de mult timp un lux", spune gospodina care primeşte o pensie lunară de 1.680 de lei.

Faţă de toamna anului trecut, femeia spune că la o aprovizionare trebuie să plătească mai mult cu 150-200 de lei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

FAO raportează o creştere de 28% a preţurilor la alimente pentru anul 2021 

Trei sferturi din furnizorii de gaze pentru clienţii casnici au ieşit din piaţă. Chisăliţă: Au rămas doar 20, din cei 80 care erau anul trecut

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite