Ideea năstruşnică a unui fermier care cultivă plăcintari: dovlecii-minioni, un cadou vesel pentru Halloween

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorhe Neacşu, fermier, a transformat plăcintarii într-un cadou inedit FOTO I.S.
Gheorhe Neacşu, fermier, a transformat plăcintarii într-un cadou inedit FOTO I.S.

Banalul dovleac a devenit atracţia Călăraşiului, după ce un fermier din comuna Perişoru a avut o idee năstruşnică: a transformat plăcintarii în celebrii minioni din lumea desenelor animate care fac furori printre copii.

Gheorghe Neacşu(44 de ani) a ales cei mai de soi bostani şi a lipit pe fiecare autocolante cu mutriţele personajelor preferate de prichindei. A aliniat frumos 2.500 de dovleci şi a ieşit cu ei la vânzare pentru sărbătoarea de Halloween. Spune că în sufragerie, dovelcii rezistă impecabil 2 ani.

Ideea fermierului, care de 10 ani cultivă dovleci, a prins imediat la public. “Nu doar copiii sunt atraşi de dovlecii-minioni, ci şi adulţii. Sunt persoane care au cumpărat pentru a-şi decora sufrageria sau biroul. Mi-au spus că le înseninează ziua. Astă a fost şi scopul meu: să ofer bucurie, zâmbete, să transform dovleacul în ceva altfel”, povesteşte fermierul care a intrat pe piaţă cu un lucru inedit. Deja se află în discuţii pentru ca o parte din marfă să fie preluată de un hypermarket din Capitală. La Călăraşi, minionii se vând cu preţuri cuprinse între 10 şi 15(cei cu vestă).

calarasi dovleci

Place tuturor

Ca să dea bine la vânzare, fermierul i-a aliniat în câteva dulapuri pe care singur le-a construit şi pe care le-a dat cu baiţ. A făcut o prezentare frumoasă mărfii pentru a atrage cât mai mulţi clienţi. “ Am lucrat serios pentru această idée, de vreo doi ani tot mă gândesc la ceva ieşit din comun. Am vrut să-i pictez, să-i desenez, am cumpărat vopsele, dar până la urmă mi-am dat seama că varianta cea mai bună este autocolantul. Atunci am apelat o firmă specializată care le-a confecţionat.

calarasi dovleci

Chiar dacă iniţial m-am gândit ca acest produs să fie dedicat copiilor, văzând reacţia adulţilor mi-am dat seama că este genul de produs care place tuturor, indiferent de vârstă. Poate fi oferit cadou în orice împreujurare, nu numai de Halloween. Aşa ceva înseninează ziua oricui, ”, spune Gheorghe Neacşu.

Toată recolta ajunge în patiserii

Pentru figurine aplicate pe o mie de dovleci, călărăşeanul a plătit 3.000 de lei. Crede că a meritat investiţia, mai ales că recolta din acest an o trimite en-gros în patiserii din toată ţara: Constanţa, Bucureşti, Giurgiu. “ Am cereri pe care nu le pot onora. Vor oamenii dovleci de la Perişoru. În acest an am cultivat doar un hectar cu bostani, însă am avut şi suprafaţă de câte 4 hectare cu o astfel de cultură”, spune fermierul. La afacerea pe care a pus-o singur pe picioare în urmă cu 10 ani, fermierul munceşte zi şi noapte. “Dimineaţa am ajuns să-mi beau cafeau pe câmp, la prima oră sunt la cultură. E greu, dar e şi frumos. Ai în final satisfacţia muncii bine făcute, în care ai pus suflet şi multă pasiune. Că dacă nu-ţi place munca, nu faci nimic, vă spun eu!”, e de părere agricultorul care se preocupă îndeaproape de cultură.

calarasi dovleci

Cei mai buni plăcintari

”Dovleacul nu moare dacă nu are apă, dar nici bine nu îi e, nu creşte. Fructifică şi la început de septembrie, dar nu mai are timp să se coacă. În momentul în care a dat bruma, piere imediat. Plăcintarul, ca şi cultură, dacă ne referim la boli nu are probleme – eu nu am tratat niciodată. Cea mai mare sensibilitatea a culturii este în luna iulie, când s-a dezvoltat tija florară şi e plină de frunze: dacă într-o după amiază dă o ploaie scurtă de 20 minute în 3-4 zile pierzi toată recolta. Sub frunze se creează o atmosferă, un fel de abur care distruge planta”, spune Neacşu. În urmă cu 5 ani, seceta i-a distrus toată recolta şi a avut o pagubă de 18.000 de lei.

Performanţă cu bostanii

Munca la câmp a început-o cu pepeni. Ca să obţină un ban cinstit, pe lângă salariul de funcţionar, vindea lubeniţe. Cu timpul, cineva i-a dat ideea să cultive plăcintari.” Am zis să încerc şi am văzut că a prins la clienţi. Dovlecii sunt de calitate, seminţele sunt din Austria, iar soiul pe care îl cresc, Matilda, este cel mai bun. De acest lucru s-au convins şi clienţii care se îngrămădesc să-I cumpere marfa.

calarasi dovleci

”Cred că la nivelul judeţului Călăraşi nimeni nu se pricepe mai bine ca mine la această cultură, pentru că nimeni de aici nu a avut curajul să cultive patru hectare de dovleci. Chiar dacă odată cu trecerea anilor am redus suprafaţa, m-am ocupat de ei şi am încercat să fac performanţă din această cultură. În urmă cu zece ani când puneam nişte pepeni mi-a spus un prieten despre această cultură, că a luat cineva bani frumoşi. Atunci mi-a spus să pun dovleci rotunzi, eu i-am ascultat sfatul, dar am ales să cultiv dovleci tip pară, care la vremea respectivă erau o noutate. La început nu ştiam ce să fac cu ei, am mers din patiserie în patiserie şi chiar dacă la început au fost reticenţi, după o lună au început să apară comenzile.

calarasi dovleci

Condiţii speciale de păstrare

Spune că e mai uşor să vândă direct din câmp decât să dea prin intermediari. Pentru că îşi respectă munca, dar şi clienţii, Gheorghe Neacşu s-a gândit la toate. Imediat, după recoltare, marfa este depozitată într-o magazie, unde există condiţii speciale de păstrare.

calarasi dovleci

“Trebuie să aibă temperatură scăzută, 2-3, maximum 10 grade ca să nu se altereze sau mai rău, să îngheţe. De aceea este foarte important să alegem dovlecii sănătoşi, fără lovituri. Îi acoperim cu paie, la temperatură constant, pentru că şi căldura îi afectează, se înăbuşă”, spune fermierul. Recolta din acest an se ridică la 25 de tone, iar en-gros, dovlecii se vând cu 1,2 lei/kg. Sunt şi clienţi care vin şi ridică marfa direct din câmp, dar şi patiserii la care livrarea o face chiar fermierul. “Nu te îmbogăţeşti, dar trăieşti decent. Mie îmi place munca la câmp, vara când alţii stau la plajă, eu sunt printre dovleci”, spune fermierul.

Vă recomandăm şi:

O afacere de familie genială, pusă pe picioare de o tânără din Ialomiţa: face bani din castravetele amar, „ciudăţenia” pe care se bat firmele de medicamente

Secretele unui fermier român ai cărui miei nestresaţi ajung în ţările arabe: „Străinii apreciază că animalele sunt bine hrănite“

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite