"Foamea noastră cea de toate zilele", un spectacol-cină, programat pe 1 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Foamea noastră cea de toate zilele”, un spectacol-cină, proiect al filantropului român Septimiu Bazilescu, va fi prezentat în cadrul unui Turneu de teatru imersiv finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN, în opt oraşe din ţară:, printre care şi Călăraşi. Spectacolul ajunge pe malul Borcei pe 1 noiembrie.


"Public şi artişti re-creează împreună, în cadrul unui spectacol-cină, unul dintre proiectele filantropului român Septimiu Bazilescu Ariston de a vindeca "foamea noastră cea de toate zilele". Având la bază câteva însemnări incomplete ale filantropului, găsite în documentare, dar şi o serie de interviuri cu oameni care şi-au pierdut casele în Sectorul 4 din Bucureşti, "Foamea noastră cea de toate zilele creează" o experienţă imersivă care îşi propune să exploreze natura sărăciei din România, relaţia dintre schimbare socială reală şi procesul artistic, conflictul dintre realitate şi ficţiune şi felul în care îl consumăm în timpul participării la un spectacol," spune Ştefan Peca, autorul textului. Spectacolul este pus în scenă de Centrul de Teatru Educaţional Replika.

Filantropul român, angajat la NASA

Septimiu Bazinescu, filantropul care i-a inspirat pe artişti, provine dintr-o mare familie de boieri din zona Focşani şi a avut o pasiune pentru chimie alimentară încă din anii liceului. La naţionalizare, familia lui pierde totul.  Bazilescu încearcă să fugă din ţară împreună cu soţia sa, Iulia., dar este arestat şi ajunge în diferite puşcării: Balta Brăilei, Canal, Poarta Albă.  În 1962 primeşte o bursă Rockefeller şi pleacă în America. 

NASA îl angajează în cercetările nutriţionale pentru astronauţi, în cadrul programului Apollo. Bazilescu este expulzat în 1970 de statul american şi revine în România.  În 1990, dezgustat de ce li se întâmplă unora ca Ion Raţiu sau Corneliu Coposu, Bazilescu intenţionează să aplice în Berceni, locul unde a locuit foarte mult timp şi a cunoscut cea mai cruntă sărăcie şi foame, programul său social, ’Foamea noastră cea de toate zilele’, care îşi propune să eradicheze ideea de foame la nivelul micro-comunităţilor.


Vă recomandăm şi:

"Faţa nevăzută a...lunii", un spectacol-pamflet, programat pe 18 octombrie

Spectacol. "Jocul regilor", programat pe 12 octombrie la sala Barbu Ştirbei

Zilele UNTEATRU, micro-festival de teatru în weekend

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite