De Valentine's day, cadourile parfumate, bijuteriile şi florile, "detronate" de excursiile exotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Valentine's day, domnii galanţi se pregătesc de zor să-şi răsfeţe partenerele cu cadouri  parfumate, genţi, bijuterii, flori şi bomboane. Numai că femeia şi-a schimbat opţiunile, iar toate aceste “surprize” nu mai încântă pe nimeni.



Multe femei spun că nu-şi doresc daruri de Sfântul Valentin, însă speră din tot sufletul să primească unul. Chiar dacă soţia nu cere nimic, ea vrea să vadă că îţi pasă. În ton cu vremurile, femeia modernă visează la excursii în străinătate, operaţii estetice şi chiar maşini. În magazine, abia dacă se mai cumpără cadourile-simbol: inimioare , ursuleţi de pluş , fundiţe roz, bomboane ambalate în ţiplă purpurie, amoraşi suspendaţi printre norişori pufoşi şi albastri, cărţi şi felicitări.

“Febra cumpărăturilor pentru Ziua Îndrăgostiţilor nu se mai simte ca în alţi ani. Ehee, ce vremuri… Se călcau în picioare pentru o atenţie. Acum doar adolescenţii şi domnii în vârstă ne mai calcă pragul. Cadourile tradiţionale nu mai impresionează pe nimeni, nici măcar fetele de şcoală generală. Ca şi copiii sunt acum altă generaţie. Sincer vă spun nici pe mine nu mă mai impresionează o floare sau o cutie de bomboane. Să-mi ia ceva practic, să mă trimită la un masaj, la o şedinţă la cosmetică, să mă simt răsfăţată. Ar fi ideal să găsesc o maşină nouă în garaj, dar ştiu că cer prea mult ”, spune Lucia Dumitru, 52 de ani, vânzătoare la un magazin din zona Pieţei Big. Cu toate acestea, vânzările sunt pe linia de plutire, iar comercianţii speră ca amorţeala să dispară înainte de luna mărţişorului.

Puţină dragoste în fiecare zi

 “Ca să mă facă fericită, mie trebuie să-mi arate în fiecare zi puţină dragoste, altfel relaţia se deteriorează, intervine rutina şi atunci n-am făcut nimic. De exemplu, o dată în viaţă, mi-aş dori să ajung la Paris, că tot e oraşul îndrăgostiţilor. Mi se pare cea mai frumoasă declaraţie de dragoste pe care mi-ar face-o”, e de părere Cristina Marin, 38 de ani, consilier juridic. Femeia spune că de-a lungul anilor a fost răsfăţată cu buchete imense de flori, ieşiri la restaurant, parfumuri şi bijuterii , dar în acest an aşteaptă altceva: “Aş vrea să mă uimească, ar fi un vis împlinit să petrecem câteva zile în Franţa”.

Managementul emoţional al atenţiilor

Dar ce semnificaţii are cadoul, darul în sine pe care îl facem sau îl primim, ce mesaj transmite el, cât de mult contează “surpriza” sunt  câteva dintre întrebările al căror răspuns îl descifrează specialiştii. Aurora Liiceanu, specialist în psihologie, autorul mai multor cărţi şi lucrări de specialitate, vorbeşte despre faptul că “în folclorul feminin un cadou neaşteptat sau absenţa unui cadou aşteptat poate fi semnul unei vinovăţii a bărbatului”. Specialistul spune că decodarea schimbării în ritmul dării de cadouri este extrem de dificilă: “Îngrijorarea este mai mare în primele cazuri decât un cadou banal, prea ieftin, aproape formal. Reuşita în decodare este benefică pentru chiar reuşita relaţiei. Iar decodarea cere efort, atenţie, memorie de scurtă şi lungă durată, supraveghere şi, până la urmă, toate acestea par să contureze un al şaselea simţ. Înseamnă şi intuiţie, nu numai observaţie lucidă.

Mai nou, văd prin reviste că femeilor li se fac cadou excursii în cele mai exotice locuri. Soţul îi face ei cadou o excursie în care merg amândoi. Ce nu înţeleg este de ce este un cadou, din moment ce vine şi el cu ea? Cadoul nu este ceva personal? Iar atunci când nu este personal, nu o parte ia un cadou pentru amândoi, ci o a treia parte. Te duci la un cuplu cu un cadou pentru ambii. Altfel, ar fi ca şi cum un bărbat ar face cadou un inel iubitei sau soţiei şi i-ar spune că-l vor purta şi ea, si el, cu rândul”.
Există, deci, un posibil management emoţional al cadourilor sau atenţiilor, similar prezenţei unui actor pe ecrane. Nu poţi vedea zilnic aceeaşi figură fără să se aştearnă treptat praful peste emoţia revederii. Şi poate că a primi un cadou, pur şi simplu în afara aşteptărilor – deci, uite-aşa, într-o miercuri oarecare ... sau într-o joi obişnuită, are un efect mai mare prin neaşteptarea lui, prin surpriza cea mai surpriză. Adica, nu „oare ce-o fi în pachet?”, ci „oare de ce ?”

Fenomen legat de lumea păsărilor

Ce sărbătorim, de fapt, pe 14 februarie? Conform crestinortodox.ro, la originea acestui faimos patronaj legat de Ziua îndrăgosţitilor ar sta un fenomen legat de lumea păsărilor, şi anume “împerecherea acestora” chiar în data de 14 februarie. Unii cercetători în domeniul folclorului pun acest eveniment pe seama unui ritual arhaic conectat la fertilitate, numit "Lupercalia" şi care se desfăşura în aceeaşi zi, la Roma. Pentru că era şi o sărbătoare a fertilităţii, obiceiul cerea tinerelelor necăsătorite să scrie biletele de amor, iar mesajele erau puse într-o urnă din care flăcăii de însurat extrageau, la întâmplare, câte unul. Conform obiceiului, participanţii erau obligaţi să o curteze apoi cu precădere pe semnatara mesajului ales, şi de aici, desigur, porneau tot felul de „mici poveşti de iubire”.
 

Vă recomandăm şi:

Cadouri de Valentine's Day pentru ea: idei inspirate şi lucruri pe care să le eviţi

Mesaje de Valentine’s Day pentru ea: cele mai romantice şi mai simpatice moduri în care îi poţi declara iubirea

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite