De ce sunt interzise nunţile în post. În ce situaţii se dau binecuvântări pentru căsătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul reprezintă perioada rugăciunii şi curăţirii sufleteşti de maximă intensitate, motiv pentru care Biserica interzice petrecerile în această perioadă. Credincioşii, spun preoţii, trebuie să se abţină de la multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce. Distracţia trebuie şi ea “tăiată” de pe listă.



”Distractia nunţii nu este compatibilă cu natura postului. Ideea de sobrietate, grija pentru suflet, pentru meditaţie, rugăciune şi descoperire lăuntrică nu se potrivesc cu distracţia de la nunţi. Orice crestin, în perioada de post, renunţă la distracţii, indiferent de natura lor”, spune părintele protoiereu Ramon Eugen Ilie, preot paroh la biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Călăraşi.

Creştinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animală. Mai mult, aceştia trebuie să se înalţe sufleteşte prin rugăciune, alături de fapte bune. În acest sens, o serie de preoţi, printre care şi Arsenie Boca, ne-au lăsat o sumedenie de învăţături, prin care suntem sfătuiţi ce să facem şi ce nu în această perioadă.

Postul trupesc, însoţit de cel sufletesc

În această perioadă, spun preoţii, credincioşii trebuie să se abţină de la multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce. Ei trebuie să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă des la biserică şi să se împace cu persoanele certate. Nu în ultimul rând, oamenilor le sunt interzise plăcerile trupeşti, pentru că acestea dau naştere păcatului. Poftele trupeşti pot fi biruite doar prin post şi rugăciune.
“Este perioada în care trebuie oamenii trebuie să fie mai buni şi mai miloşi cu cei din jurul lor, căci doar aşa vor putea fi şi ei iertaţi de Dumnezeu. Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină şi de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de cel sufletesc”, explică părintele Ramon Eugen Ilie.

Cine primeşte acordul Bisericii

Există totuşi şi dezlegări, pe care preoţii le dau oamenilor în condiţii excepţionale. „În mod normal, în religia ortodoxă este interzisă oficierea de căsătorii în zilele şi perioadele de post, însă există şi excepţii de la regulă, când numai episcopul oferă o dispensă. Este vorba de o binecuvântare de a săvârşi acea nuntă”, explică preotul.

Dacă, de exemplu, este vorba despre doi tineri care pleacă în străinătate şi se întorc după un an, doi. Acestora li se explică mai întâi faptul că trebuie să renunţe la petrecere pentru că aşa este creştineşte. “Dacă ei spun că nu vor face nuntă cu lăutari, oficiez cununia. Dacă spun nu, şi fac invers, e problema lor. Omul se leagă şi se dezleagă prin cuvânt. Fiecare face după sufletul şi mintea sa”, spune părintele.

Episcopul nu acordă însă dezlegări în postul Paştelui, postul Adormirii Maicii Domnului, în ziua de 13 şi 14 septembrie(Ziua Crucii) şi nici pe 29 august când sărbătorim Tăierea Capului Sf.Ioan Botezătorul. Binecuvântările se dau însă în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel(luna iunie) şi înainte de Naşterea Domnului(până pe 6 decembrie).

Vă recomandăm şi:

Cea mai simplă rugăciune. Cum îi învăţăm pe copii să se roage

Rugăciunea de 9 zile a părintelui Ilarion Argatu, unul dintre cei mai iubiţi duhovnici. Cum şi cui te rogi că să ai spor la bani şi să nu mai fii "legat"

18 reguli pe care orice creştin trebuie să le respecte atunci când intră în biserică. Ce este interzis să faci în Casa Domnului

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite