De ce e bine să mâncăm dovlecei. Ce conţine alimentul care scade tensiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conţinutul crescut de vitamine şi minerale din dovlecei, precum şi cel de fibre, îl fac un alit de nădejde în curele de slăbire, însă beneficiile sale uimitoare nu se opresc aici. Reglează colesterolul, scade tensiunea arterială şi oferă protecţie împotriva inflamaţiilor.

Clasicul dovlecel care se consumă începând din primăvară are coaja verde pal, verde închis (cu sau fără dungi mai deschise) sau chiar aurie (în funcţie de soi). 

Este recoltat înainte de a ajunge la maturitate: dacă ar fi lăsaţi să crească, dovleceii ar depăşi 1 metru, dar şi-ar pierde aroma şi ar fi prea apoşi. La cumpărături alege-i pe cei mai mici şi mai tari. 

Dovleceii au o aromă dulceagă, care se potriveşte de minune în salate de crudităţi, supe crema, mâncăruri gătite, ratatouille, pâine, clătite, plăcinte.

„Dovlecelul conţine cantităţi importante de acid folic, potasiu, mangan şi vitamina A. Este o sursă bună de vitamina B1, B3, B5 şi B6, precum şi de fibre dietetice, vitamina C, fier, magneziu, cupru, fosfor şi zinc. Dovlecelul este o sursă primară de alfa şi beta-caroten şi se numără printre primele trei alimente cu conţinut mare de luteină şi zeaxantină, după cum arată studiile recente. Calităţile sale antioxidante îl recomandă astfel în prevenirea bolilor de ochi.

Prezenţa complexului de vitamine B în cantităţi mari asigură o bună metabolizare a zahărului, la aceasta contribuind şi alţi nutrienţi precum zinc, magneziu şi omega-3. Dovlecelul poate fi o bună sursă vegetală naturală pentru protecţia împotriva inflamaţiilor datorită prezenţei acizilor graşi omega-3 din seminţe, precum şi a antioxidanţilor (luteină, zeaxantină şi beta-caroten) şi a polizaharidelor. Fiind un aliment bogat în antioxidanţi şi nutrienţi anti-inflamatori, beneficiile sale împotriva cancerului nu pot fi neglijate. Şi seminţele au proprietăţi antimicrobiene, cele uscate fiind încă folosite în anumite zone ale lumii pentru tratarea bolilor cauzate de paraziţi intestinali”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Pe de altă parte, dovlecelul este unul dintre alimentele care conţin cantităţi măsurabile de oxalaţi care, în concentraţii prea mari, se pot cristaliza şi pot cauza probleme de sănătate. Din acest motiv, persoanele cu probleme de rinichi sau vezică ar trebui să evite consumarea acestui aliment - atrage atenţia specialistul.

Cum alegem dovlecelul?

Alegeţi dovleceii care au coaja netedă şi fără pete. Evitaţi dovleceii care au coaja tare, pentru că asta înseamnă că sunt bătrâni, au seminţele tari şi textura aţoasă. Dacă dovlecelul are încă floare, atunci veţi fi siguri că a fost recoltat la timp şi este proaspăt. 

Fiind un aliment ce poate fi consumat cu tot cu coajă, este bine să cumpăraţi dovlecei din surse sigure pentru a vă asigura că nu sunt contaminaţi cu pesticide. Dovleceii se păstrează nespălaţi la frigider, unde vor rezista până la 7 zile. Dovleceii congelaţi pot fi păstraţi până la 12 luni.

Cinci beneficii pentru organism

Leguma ideală în cure de slăbire. O porţie de 100 de grame de dovlecel conţine doar 15 kilocalorii, aşa că poate fi inclus fără probleme în orice cură de slăbire. Dovlecelul este bogat în apă şi fibre, motiv pentru care te vei sătura mai repede şi vei ţine la distanţă foamea 

Sursă de substanţe nutritive. Dovlecelul este o sursă bună de mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, folaţi, vitaminele A, C, B1, B6, B12. De asemenea, în dovlecel găseşti cam toate grupele de substanţe nutritive, inclusiv carbohidraţi, aminoacizi şi sodiu, iar asta te va ajuta cu siguranţă să îţi menţii sănătatea fizică şi mintală.

Protejează împotriva bolilor prostatei. Câteva studii au ajuns la concluzia că un extract din dovlecel ar putea proprietăţi benefice pentru afecţiunile prostatei, în special în prevenirea sau ameliorarea hipertrofiei benigne de prostată. Această afecţiune se manifestă prin necesitatea imperioasă de a urina, micţiuni dificile sau întrerupte şi incontinenţă urinară. Dovlecelul, dar şi alte alimente bogate în fitonutrienţi, poate ameliora aceste simptome neplăcute.

Reduce riscul de cancer de colon. Fiind bogat în fibre, dovlecelul ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos, iar vitamina C, folaţii şi betacarotenul protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi şi previn inflamaţiile din corp.

Scade tensiunea. Conţinutul crescut de magneziu şi potasiu ajută la reducerea tensiunii arteriale, care poate favoriza apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral. De asemenea, dovlecelul ajută la prevenirea formării depozitelor de grăsime pe vasele de sânge (ateroscleroză) şi reglează nivelul colesterolului, datorită conţinutul mare de fibre.

   

Pe aceeaşi temă:

Ardeiul gras, un pachet mare de vitamine. De ce trebuie gătită doar puţin timp leguma care uşurează durerea

Ceapa verde, leguma care curăţă toxinele din corp. Ce conţine alimentul care reglează glicemia şi întăreşte imunitatea

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite