Cea mai frumoasă clădire din Bărăgan, deschisă publicului. Casa în care s-a scris istoria cinematografiei româneşti, o bijuterie arhitectonică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub “umbrela” Zilelor Europene ale Patrimoniului, călărăşenii au astăzi ocazia să viziteze cea mai frumoasă clădire istorică din Bărăgan. Ziua porţilor deschise la Direcţia de Cultură, care funcţionează în casa-monument a înstăriţilor Ana şi Marinache Popescu, începe sâmbătă, 19 septembrie, la ora 10.00.


 Direcţia Judeţeană pentru Cultură Călăraşi(DJC) organizează, începând cu ora 10.00, „Ziua Porţilor Deschise”, unde călărăşenii se vor putea delecta cu picturi şi obiecte vechi făcând turul monumentului „Casa Ana şi Marinache Popescu”, „Casa Expoziţiilor” şi şantierul în curs de restaurare a picturii murale. De asemenea, aceştia pot afla istoria uneia dintre cele mai frumoase şi preţioase case din Călăraşi, urmărind filmul „Istoria unei restaurări reuşite”. În această casă din Călăraşi s-a scris istoria cinematografiei româneşti.

Clădirea emblematică pentru Bărăgan se află situată pe strada 13 Decembrie şi a fost construită înainte de anul 1880. În prezent, aici are sediul Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi.

Filmul "Independenţa României", apreciat şi în străinătate

Bijuteria arhitectonică a aparţinut unei familii înstărite. Este vorba despre Ana şi Marinache Popescu, negustori de cereale, care au avut un sigur fiu, Leon. Acesta a scris istoria cinematografiei româneşti, el fiind primul realizator de film din ţară.
„Pur şi simplu întâmplător am descoperit faptul că Leon Popescu, realizatorul primului film românesc, s-a născut la Călăraşi, şi a fost fiul Anei şi al lui Marinache Popescu. Casa în care acesta a locuit este actualul sediu al Direcţiei de Cultură. În timpul lucrărilor de modernizare am descoperit faptul că există picturi din momentul construcţiei “, a spus Sorin Danciu, directorul Direcţiei de Cultură.

Filmul „Independenţa României“ a fost realizat în anii 1911-1912, şi avea ca subiect ilustrarea Războiului de Indepenţă al României. Premiera filmului a avut loc la cinematografiul „Eforie“ din Bucureşti. Filmul a fost apreciat în străinătate, fiind difuzat la Budapesta, Viena şi Paris. Leon Popescu a relizat o mare publicitate a filmului şi în Anglia.   

Restaurare de 2,3 milioane de lei

Renovată în urmă cu patru ani, clădirea a “înghiţit” 2,3 milioane lei, refăcerea făcând parte dintr-un program al Ministerului Culturii prin care au fost modernizate  Teatrele din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, dar şi muzeul Antipa“. Lucrările au constat în modernizarea şi consolidarea sălilor, dar şi a picturilor de pe pereţi, descoperite între timp. Pe complexul cultural a fost montată, în luna mai 2011, o placă ce aminteşte de faptul că aici au poposit trei regi: Regele Mihai, Regele Carol I si Regele Ferdinand.
 

Vă recomandăm şi:

Biserica din Ilişeşti, monument-istoric, la un pas de prăbuşire

Pod monument istoric din Târgu-Jiu, abandonat de autorităţi la marginea oraşului şi tăiat în bucăţi de hoţii de fier vechi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite