Boboteaza, o sărbătoare de 40.000 de lei pe malul Borcei. Programul manifestărilor din Parcul Central

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Bobotează, cea mai mare sărbătoare de iarnă după Crăciun,  cinstită în amintirea Botezului lui Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul, în râul Iordan, consilierii locali au aprobat un buget de 40.000 de lei. Ca în fiecare an, pe malul Borcei, pe 6 ianuarie, se organizează manifestări dedicate acestei zile.

Astfel, Parcul Central devine neîncăpător pentru mulţimea adunată pe malul Borcei să ia parte la sărbătoarea Bobotezei.  Ceremoniile pentru sărbătorirea Botezului Domnului debutează la ora 08.00 cu slujba religioasă oficiată de preasfinţitul Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

După două ore, un sobor de preoţi, alături de ofocialităţile oraşului şi de multimea de oameni, merg pe malul Borcei pentru a asista la manifestările ce au loc pe 6 ianuarie. Oamenii primesc sticle cu agheasmă, apă sfinţită despre care se spune că face minuni, iar cei mai temerari se aruncă în apele Borcei pentru a prinde crucea aruncată de preoţi care îi protejează de rele tot anul.

De asemenea, de la sărbătoare nu lipseşte vinul fiert, alături de o delicioasă fasole cu ciolan, pregătită de autorităţile locale pentru această zi de mare sărbătoare. Din cadrul manifestărilor vor lipsi în acest an tradiţionalul botez al cailor şi parada celor mai frumoase cabaline, decizie luată de autorităţi în urmă cu două zile. Spre nemulţumirea cetăţenilor, Primăria a renunţat la aceste manifestări, motivând că totul ţine de siguranţa oamenilor, împiedicând astfel producerea unor evenimente neplăcute.

Iată agenda evenimentului:

08.00 – 10.00 - Oficierea slujbei religioase;

10.00-10.30 – Deplasarea suitei oficiale in Parcul Central;

10.30 – 11.00 – Slujba pentru Aghiazma Mare;

11.00 – 11.45 – Ceremonia aruncării si recuperării Sfintei Cruci din apele Braţului Borcea;

12.45 – 13.00 – Oferirea celor 2.000 de porţii de fasole tradiţionaleâîşă.

    

Vă recomandăm şi:

Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavril, cei care poartă cheile Raiului. Ziua în care sunt „arse“ păcatele, iar cine munceşte va muri în chinuri

Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Maria. Adormirea Maicii Domnului, ziua când se culege năvalnicul, ultima plantă de leac

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite