Ajutoare pentru fermierii loviţi de secetă. Despăgubiri pentru 16.800 de hectare calamitate în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cele peste 16.800 hectare de culturi agricole arse de secetă, 170 de fermieri vor primi despăgubiri de la stat. Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA)Călăraşi a anunţat că cererile pentru plăţile compensatorii se primesc până pe 30 noiembrie.



“Producătorii persoane fizice vor primi un ajutor de stat de maximum 280 pentru fiecare hectar distrus de porumb boabe, 285 lei/hectar la floarea-soarelui, 33 5 lei/hectar la soia, 1.130 lei/hectar la cartofi, 600 lei /hectar la sfeclă de zahăr, 225, 5 lei /hectar la plante de nutreţ şi 75 lei/hectar la fâneaţă. Pentru persoanele juridice, cuantumurile maxime sunt duble faţă de persoanele fizice la toate culturile”, au anunţat reprezentanţii APIA.
După ce seceta a făcut prăpăd în judeţul Călăraşi, agricultorii aşteaptă acum banii pentru acoperirea pagubelor. 170 de fermieri au depus dosare la Direcţia Agricolă, pentru o suprafaţă de 16.895 de hectare distruse”Valoarea pagubelor înregistrate la nivelul judeţului Călăraşi se ridică la 36 milioane de lei”, a precizat Dionisie Tomescu, directorul Direcţiei Agricole Călăraşi.

Inundaţii în primăvară, apoi arşită

Încă din primăvară, Bărăganul a avut de suferit din cauza precipitaţiilor abundente care au creat adevărate lacuri pe câmpurile din Lunca Dunării. Umiditatea excesivă a compromis peste 12.000 de hectare de culturi agricole şi a făcut imposibilă însămânţarea în campania de primăvară.

Cele mai multe stricăciuni au fost la grâu, rapiţă şi orz, în zonele: Boianu – Sticleanu, Borcea de Sus, Călăraşi – Raul, Unirea – Jegălia – Gâldău, Terasa Călăraşi, Greaca – Argeş – Chirnogi, Olteniţa – Surlari – Dorobanţu, Valea Dâmboviţei, comuna Roseţi. În vară, cum a început căldura, au fost puse la pământ plantele din Grădiştea, Ciocăneşti, Dichiseni, Mănăstirea şi Borcea.
 

Iată cine beneficiază de plăţile compensatorii


Pot beneficia de ajutorul de stat producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în producţie agricolă primară, respectiv:
-producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol;
-producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;
-producători agricoli persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică, constituite conform legii.

Criterii de eligibilitate:

-să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 şi 20 octombrie 2015, conform legislaţiei pentru situaţiile de urgenţă, semnat de membrii comisiei şi în care să fie înscrise cel puţin informaţii privind cultura, suprafaţă calamitată, precum şi procentul de calamitare de peste 30%;
-să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015.
Nu sunt eligibili acestei scheme beneficiarii declaraţi, de APIA, neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafaţă aferentă anului 2015, în urma controlului administrativ.

Plăţile compensatorii se acordă pentru pierderile de venit survenite la următoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, păşuni şi fâneţe.

Ce acte se cer

Cererea de solicitare a ajutorului de stat se depune la centrele APIA locale sau judeţene unde solicitantul a depus cererea unică de plată pentru anul 2015, însoţită de următoarele documente:
– copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului mandatat;
– copie a atestatului de producător, după caz;
– copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului/reprezentantului legal;
– copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor;
– document cont bancar deschis la instituţii de credit pentru persoanele fizice;
– document aferent contului deschis la Trezoreria Statului pentru persoane juridice.
Solicitantul va prezenta şi documentele originale pentru copiile prevăzute la punctele a-c.
Termenul limită de depunere a cererii este 30 noiembrie 2015.
 

Vă recomandăm şi:

Fermierii din Bărăgan, în sapă de lemn. Seceta a făcut praf porumbul

Ponta: Guvernul va acorda despăgubiri pentru terenurile afectate de secetă

Seceta din Europa scumpeşte mâncarea

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite