Spitalul de Pneumoftiziologie Călăraşi este ocupat în proporţie de 90%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi la Călăraşi cazurile de TBC au scăzut vizibil în ultimii ani, în 2010 au fost înregistrate peste 300 de îmbolnăviri.

La nivel naţional, judeţul Călăraşi se află în primele douăzeci de locuri, cu o medie peste cea pe ţară în ceea ce priveşte numărul de cazuri de TBC înregistrate(106 cazuri la 100.000 de locuitori). „Din 2002 când ne-am situat pe primele locuri din ţară, numărul bolnavilor de TBC din judeţul Călăraşi a început să scadă”a declarat dr. Spiridon Dumitrescu, directorul Spitalul de Pneumoftiziologie Călăraşi. În anul 2009, judeţul Călăraşi a avut înregistraţi 333 de bolnavi de TBC cu 33 mai puţin decât în 2008 şi cu 255 mai puţine cazuri decât în 2002. Trebuie menţionat că în anul 2002, judeţul Călăraşi a înregistrat cele mai multe cazuri de TBC din perioada post-decembristă.

90% capacitate de  internare

Cu o capacitate  de 102 paturi, Spitalul de Pneumoftiziologie Călăraşi are un grad de ocupare de 90 la sută . La Spitalul TBC Călăraşi sunt internaţi şi bolnavi din judeţul vecin , Ialomiţa. Frecvenţa internărilor  este destul de mare . „Sunt zile în care au loc şi zece internări pe zi. După mine, TBC-ul nu este o boală a sărăciei, ci  a ignoranţei. Foarte mulţi ajung să facă TBC din cauză că nu vor să se informeze,“ a spus dr. Spiridon Dumitrescu. Nu puţine sunt cazurile în care pacienţii bolnavi de TBC fug din spital chiar după primele zile de la internare.

Spitalul modern

Spitalul de Pneumoftiziologie Călăraşi este una dintre cele mai noi unităţi din domeniul medical construite în Călăraşi, după 1989. El a fost dat în folosinţă în anul 2005 şi beneficiază de o utilare modernă şi de personal de specialitate . În judeţul Călăraşi a mai existat un alt spital TBC, în localitatea Dor Mărunt, care a fost închis odată cu deschiderea celui de la Călăraşi. Pe lângă activităţile spitaliceşti, cadrele medicale de aici se implică în diverse acţiuni de prevenţie a transmiterii bolilor de TBC. Dintre colaborările externe, amintim aici, pe cele iniţiate alături de KNCV TuberculosisFundation din Olanda şi cu Centrul pentru Politici Publice şi Servicii de Sănătate în cartierele mărginaşe din Călăraşi.

Pe primul loc în UE

Dintre toate statele Uniunii Europene, România se află pe primul loc la incidenţa cazurilor TBC înregistrate. Statistica din ultimii 37 ani, adică din 1972 până în 2009, arată că incidenţa cazurilor de TBC a scăzut mult, dar nu atât încât situaţia să nu fie alarmantă. Din perioada anilor 1980 -1995, România nu a mai înregistrat indici sub media pe ţară. Între anii 2001-2008 s-a constatat că incidenţa bolilor TBC a fost cea mai mare, ea scăzând gradual, de la un an la altul.  În 2009, indicele pe ţară era de 107,8, mai mare cu 1,8 procente peste media stabilită.





Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite