GALERIE FOTO La Călăraşi, bacul a rămas pe uscat din cauza Dunării foarte scăzute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu mai trece bacul la Ostrov Foto: Arhivă Adevărul
Nu mai trece bacul la Ostrov Foto: Arhivă Adevărul

Circulaţia pe Dunăre este în impas!  La Chiciu, în apropiere de Călăraşi, la graniţa cu Bulgaria bacul nu mai circulă.

Pentru transportul persoanelor şi al autoturismelor au fost puse în funcţiune două şalupe. „Într-o săptămână, probabil nu vor mai trece pe celălalt mal nici acestea. Situaţia este dificilă, deoarece nu sunt indicii că în viitorul apropiat debitul va creşte. Nu a mai fost aşa de grav din anul 2003“, a declarat Constantin Anghel, şeful Căpităniei Portului Călăraşi. Autorităţile spun că, deocamdată, pe Dunăre circulă nave cu pescajul de 1,60-1,70 metri goale şi care navighează în convoaie mici. La kilometrul 380, pe malul stâng al Dunării staţionează un convoi încărcat cu cărbuni. „Dacă apa ar mai creşte 60-70 de centimetri ne-ar ajuta la navigaţie. S-ar putea da drumul şi la bac“, a adăugat Anghel. În urmă cu două zile, la Călăraşi s-a înregistrat o cotă de minus 110 centimetri. Nivelul foarte scăzut al apei va favoriza îngheţul, dacă temperaturile vor scădea.

Folosiţi rute ocolitoare !

Încă din luna octombrie bacul nu a mai putut trece de la Ostrov la Călăraşi. Autorităţile recomandau atunci să folosim rute ocolitoare pentru a ajunge în judeţul Constanţa „Abia am putut trece aseară, la ora 19.00, iar astăzi încă o dată. În mod normal, făceam 15 curse, dar acum nivelul apei a scăzut foarte mult şi nu mai putem trece“, declara, în urmă cu o lună, Constantin Daşa, reprezentant al firmei Ostrovit, care efectuează curse cu bacul.  Situaţia este alarmantă. „Efectiv nu se mai poate face nimic. Noi recomandăm oamenilor să folosească rute ocolitoare, pentru că este foarte riscant să mai treacă bacul. Pe braţul Ostrov apa are sub un metru adâncime, iar dacă rămâne blocat nu mai avem cu ce intervene. Cei care se încumetă riscă să rămână pe vas“, spunea şeful Căpităniei Portului Călăraşi.

Borcea, braţul Dunării, a scăzut alarmant

VEZI AICI FOTOGRAFII CU BRAŢUL BORCEA

Făcea curse non-stop

În mod normal, bacul făcea curse non-stop. Pentru a trece pe malul celălalt se achita o taxă de 2 lei de persoană şi 25 de lei pentru un autoturism. Acum, pentru a ajunge la Ostrov dinspre Bucureşti şi Călăraşi puteţi merge pe Autostrada Soarelui până la Cernavodă, apoi urmaţi ruta Cochirleni – Rasova – Floriile – Ion Corvin, apoi DN 3.

Barje blocate 20 de zile

Şi traficul naval a fost blocat, recent, aproximativ 20 de zile din cauza nivelului scăzut al Dunării care a măsurat 1,2 – 1,4 metri în anumite locuri.  14 barje încărcate cu combustibili, îngrăşăminte, sare, minereu sau fosfaţi, au staţionat între km 373-390 pe Dunăre, în zona Chiciu. Cele mai multe nave aveau ca destinaţie portul Novisad, doar două dintre ele urmau să ajungă la Giurgiu şi la Drobeta Turnu Severin.




Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite