Călăraşiul, şters complet din noua lege a pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La radiologie, personalul medical este expus radiaţiilor în fiecare zi
La radiologie, personalul medical este expus radiaţiilor în fiecare zi

Nicio societate din judeţ nu mai acordă „condiţii speciale“ şi nu sunt incluse în proiectul de lege al pensiilor. Angajaţii acestora  vor fi nevoiţi să se pensioneze la 65 de ani, la fel ca o persoană care lucrează la birou.

Deşi din alte judeţe au fost încadrate în legea pensiilor chiar şi unităţile spitaliceşti,  la noi nu este inclusă nici măcar oţelăria sau fabricile în care se lucrează în condiţii extrem de grele. „Un om care a muncit spre exemplu în oţelărie şi a stat la gura cuptorului, a înhalat gaze, fum şi noxe nu mai poate lucra până la 65 de ani pentru că starea de sănătate se deteriorează mult mai rapid decât la ceilalţi care lucrează în condiţii normale“, explică liderul de sindicat al Donasid, Viorel Dobre.

La oţelăria de la Donasid lucrează 300 de oameni care nu pot să se bucure de o pensionare  anticipată din cauza paşilor care nu au fost făcuţi, cu sau fără bună ştiinţă.

Legea este incompletă

Legea  privind sistemul unitar de pensii publice- trimisă spre reexaminare Parlamentului, este incompletă pentru că toate societăţile care lucrează în condiţii grele din judeţul Călăraşi- cu tehnologii în oţelărie, laminare, forjare continuă, efectuată de zidari samotori, tratare şi acoperire a metalelor-inclusiv neferoase (activităţi definite în Anexa nr. 2 a legii), nu sunt incluse în „Anexa nr.3 de încadrare în Condiţii speciale“. 

În proiectul de lege sunt incluse şi unităţile spitaliceşti, spre exemplu secţia de radiologie unde personalul este iradiat la fiecare  radiografie pe care o face, este unul din locurile de muncă care ar trebui incluse în proiectul de lege. În judeţ sunt 5 spitale care ar trebui să se regăsească în Anexa nr. 3.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite